İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, NATO tatbikatındaki skandala ilişkin, "Utanç verici. NATO Genel Sekreteri ve Norveçli yetkililer hemen özür dilediler. Görülüyor ki iki kişinin gerçekleştirdiği bir olay. Türkiye’nin buna tepkisini anlıyorum. Fakat bunun bir-iki kişinin eylemi olduğunun bilinmesi gerekiyor" dedi. Moore, "S-400 meselesinde İngiltere olarak çok açık bir tutumumuz var; bu, Türkiye’nin egemenliğine dayalı aldığı bir karardır. Bu, tamamen Türkiye’nin kendi kararıdır. Bir imza ile Türkiye’nin NATO’dan uzaklaştığı görüşü tamamen absürttür" ifadelerini kaydetti.

Moore, Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleri ile bir araya geldi. Konuşmasına Türkçe başlayan Moore, Diplomasi Muhabirleri ile bir araya geldiği için memnun olduğunu ifade etti. Moore, "Türkiye gerçekten eşimin ve benim kalbimizde çok özel yer tutuyor. Genç bir adam, ikinci katip olarak 1990 yılında buraya geldim. Aile olarak Türkiye bizim için ilk aile, evimiz oldu. 1990 yılında Türkiye’ye geldiğimizde kızımız altı aylıktı. Şimdi 28 yaşında oldu. Daha sonra ikinci kızımız İstanbul’da doğdu. Türkiye’den ayrılmaktan üzgünüm" ifadelerini kullandı.

Türkiye’de çok güzel dört yıl geçirdiğini belirten Moore, 28 yıl önce Türkçe öğrenmeye başladığını ifade etti. Moore, "Türkiye hiçbir zaman sıkıcı değil. Türkiye büyüleyici bir ülke. Türkiye’nin coğrafyasının anlamı, dünyada önemli bir rol oynayacaktır, ülkem için önemli ortaklarından biri olacaktır" şeklinde konuştu.

Son dört yılda iyi ve kötü günler geçirdiğini belirten Moore, "2016 yılı Türkiye için felaket bir yıl oldu. Bombalı saldırılarda, PKK ve DAEŞ’in saldırılarında birçok masum insan hayatını kaybetti. 2016 Temmuzunda bir askeri darbe yaşayacağımız hiç aklımıza gelmezdi. Bunu hiç beklemiyorduk, bunu söylemem gerekiyor" dedi.

"Darbenin sonucu henüz belli değilken bizim nerede durduğumuz belliydi"

Moore, FETÖ’nün hain darbe girişimi ile ilgili ise şunları kaydetti:

"15 Temmuz’dan birkaç hafta sonra da söylediğim gibi şoke edici ve vahşi bir saldırıydı. Bu kabul edilemez bir eylemdi ve bunu o zaman da belirtmiştik. O gece yarısında Türkiye Dışişleri Bakanına hükümetimizin desteğini ilettim telefonda. Darbenin sonucu henüz belli değilken bizim nerede durduğumuz belliydi, biz demokrasinin yanında durduk. 20 Temmuz’da İngiltere’nin AB Bakanı Alan Duncan, Türkiye’yi darbe girişiminin ardından ziyaret eden ilk yabancı Dışişleri Bakanıydı. Demokrasiye inancımızı ve bağlılığımızı ilk andan itibaren bildirdik."

Moore, Türkiye’nin DEAŞ ve uluslararası terörizmle mücadeleye çok değerli katkılarda bulunduğunu aktararak, "Türkiye ile terörle mücadele konusunda mutlak bir işbirliğimiz var. PKK ile mücadelede İngiltere, Türkiye’nin Avrupa’daki en yakın ortağıdır, bunu vurgulamam gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Brexit konusunda Moore, "Karmaşık ve zor bir mesele. Daha önce yaşanmamış bir gelişme. İngiliz halkının iradesinin gereğini yapacağını belirtti Başbakan. AB’den çıkıyoruz ama Avrupa’dan ayrılmıyoruz. Uluslararası toplumdan da ayrılmıyoruz. Türkiye’yle ilişkilerimizi de hiçbir şekilde etkilemeyecek Brexit. Türkiye ile mevcut ticari ve ekonomik ilişkilerimizi sürdürmek istiyoruz" diye konuştu.

Moore, İngiltere’nin darbe girişimi karşısındaki tutumuna ilişkin ise şöyle konuştu:

"İngiltere’nin Türkiye Cumhurbaşkanı, hükümeti ve halkının güvenini kazanmasını sağladı. Türkiye’nin bu darbe girişiminde rol alanları ve gülen hareketi üyelerini yargılama hakkı vardır. Fakat operasyonların büyüklüğü ile ifade özgürlüğü hakkındaki endişelerimizi de dile getirdik. Birçok gazeteci, aynı zamanda milletvekili cezaevinde. 15 Temmuz gecesi ne yaşandığını biliyoruz, yaşanan travmayı da biliyoruz. Fakat şu konuda da tutumumuz açıktır, İngiltere’ye karşı önyargılar olduğunu biliyorum, özellikle Twitter hesabımda bunlarla karşılaşıyorum. Bazıları komik, bazıları değil. İslamofobik, ırkçı bir toplumda Müslüman birinin belediye başkanı seçilmesi mümkün değildir."

"Utanç verici"

NATO tatbikatındaki skandala ilişkin konuşan Moore şunları söyledi:

"Utanç verici. NATO Genel Sekreteri ve Norveçli yetkililer hemen özür dilediler. Görülüyor ki iki kişinin gerçekleştirdiği bir olay. Türkiye’nin buna tepkisini anlıyorum. Fakat bunun bir-iki kişinin eylemi olduğunun bilinmesi gerekiyor. S-400’lerin alınması ile Türkiye’nin NATO’dan uzaklaştığı görüşü tamamen absürt. Türkiye, NATO’nun vazgeçilmez bir üyesidir. NATO’da kötü bir şey oluyorsa bu tüm üyeler için kötü bir gelişmedir. S-400 meselesinde İngiltere olarak çok açık bir tutumumuz var; bu, Türkiye’nin egemenliğine dayalı aldığı bir karardır. Bu, tamamen Türkiye’nin kendi kararıdır. Bir imza ile Türkiye’nin NATO’dan uzaklaştığı görüşü tamamen absürttür. Türkiye, NATO’nun vazgeçilmez üyesidir."

NATO ortaklığı hakkında bilgi veren Moore, "NATO şu anlama gelmektedir; bir İngiliz askeri Türkiye’yi korumak için canını verir, bir Türk askeri de İngiltere’yi korumak için canını verir, kanını döker. NATO tam da bu anlama gelmektedir" diye konuştu.

Moore, Rusya, İran ve Türkiye üçlü toplantısına ilişkin, "Türkiye’nin Astana süreciyle yapmaya çalıştıklarını destekliyoruz. Türkiye’nin İran ve Rusya ile kurduğu diyaloğun çok yararlı bir diyalog olduğunu düşünüyoruz. Türk müttefiklerimizin siyasi bir geçiş için çalışacaklarına ve ılımlı muhaliflerin siyasi geçişte yer alması için Rusya ve İran’ı ikna etme konusunda çalışacaklarına dair hiçbir şüphem yoktur" ifadelerini kullandı.