İSTANBUL (İHA) – İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Öğretim Görevlisi Dr. Bora Bayraktar, Türkiye’de terör saldırıları riskinin devam ettiğini belirterek, IŞİD’in birkaç ay içerisinde Türkiye sınırından uzaklaştırılacağını düşündüğünü ifade etti.
İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Öğretim Görevlisi Dr. Bora Bayraktar, Gaziantep saldırısının ardından Türkiye’nin atması gereken adımlarla ilgili açıklamalarda bulundu.
İnsani yardım amaçlı Türkiye’nin sınırlarını açtığında, kabul edilen 3 milyon mülteci arasında terör örgütü üyelerinin de olduğunu dile getiren Dr. Bora Bayraktar, “Sınır güvenliği konusunda şu an önemli adımlar atılsa da, önemli olan içeride bulunan ‘3 milyon mülteciyle ilgili Türkiye’nin ne kadar istihbaratı var?’, buna yoğunlaşmak gerekir. Terör saldırılarının önlenememesinde en önemli gerekçe de, Türkiye’de bulunan mültecilerle ilgili istihbaratta eksiklik olmasıdır. Suriye iç savaşından bu yana sorunlu geçişler tam olarak önlenemedi. Bunun için Türkiye, son bir buçuk yılda önemli adımlar attı. Fakat şunu kabul etmek gerekir; bu faaliyetlerden önce Türkiye’ye giren girdi. Bun insanların niyeti neydi, kayıtları ne kadar tutulabildi bu bilinmiyor” dedi.
“Dünyadaki güvenlik kurumları da IŞİD ile baş edemiyor”
IŞİD’in yeni bir tehdit olduğuna dikkat çeken Dr. Bayraktar, dünyadaki güvenlik kurumlarının da bu tehditle baş edemediğini belirtti. IŞİD’in işleyişi hakkında da bilgi veren Bayraktar, “Bunlar çoğunlukla uyuyan hücreler. Pek çok olayda gördüğümüz gibi akrabalık ilişkileri de söz konusu. Dolayısıyla bunların içine sızmak çok zor oluyor. Ama bunun ötesinde tabii ki istihbarat faaliyetlerinin daha çok, bu tehdide yönelik organize edilmesi gerekiyor. Şu anki mevcut sistemde bu kişiler bir şekilde kaçıyorlar. Türkiye sadece bununla değil, PKK terörüyle de savaşıyor. Güneydoğu’da ciddi bir tehdit var. Türkiye çok yönlü bir saldırı altındadır. İç ve dış tehditle alakalı istihbaratla bir takım adımlar atılıyor. Bence bu önemli” diye konuştu.
“IŞİD ile ideolojik olarak savaşmak gerekir”
Türkiye’nin öncelikle güvenlik kurgusunu baştan aşağıya elden geçirmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Bora Bayraktar, “IŞİD terörüyle mücadelede, ideolojik olarak savaşmak lazım. Bunların tezlerini çürütüp, beslendikleri kaynakları ortadan kaldırmak gerekiyor. Ayrıca Gaziantep, Akçakale gibi IŞİD’in hakim olduğu alana yakın olan noktaları tespit edip, kesmek gerekiyor. Yani IŞİD’in lider kadrosuyla aşağıdaki operasyon kadrosu arasındaki bağın kesilip, biran önce etkisiz hale getirilmesi şart. Daha da önemlisi, patlayıcıya silaha erişimin engellenmesi çok önemli. Çünkü bu da ciddi bir sorun” açıklamasında bulundu.
“IŞİD’in saldırılarda çocukları kullanması sürpriz değil”
“IŞİD’in çok ciddi bir insan kaynağı sorunu var” diyen Dr. Bayraktar, “Çoğunlukla yurt dışından gelen kişiler IŞİD’e katılıp mücadele ediyorlar. Fakat son dönemdeki saldırılarda önemli kayıplar verdiler. Çocuğun canlı bomba olması sürpriz olmamalı. IŞİD’i iki yıldır takip edenler çocukları nasıl eğitip, beyinlerini yıkadıklarını biliyorlar. Bununla ilgili pek çok kez görüntüler yayınlandı. Sadece Suriye’de değil, bugün Afganistan’da da bu yaş grubundaki çocukları kolaylıkla etkileyip, eğitip bir ölüm silahı haline getirebiliyorlar. Fakat Türkiye’de buna biz ilk defa rastlıyoruz. Bunun benzeri saldırılarda olabilir. Temel nedeni ise IŞİD’in insan kaynağı sorunudur” diye konuştu.
“Amerika, PYD’den desteğini çekecek; bölgede Rusya ve Türkiye ittifakı güçlenecektir”
Amerika’nın PYD’den desteğini çekeceğini ve bölgede yeni oluşturulan Rusya, İran ve Türkiye ittifakının güçleneceğini söyleyen Dr. Bora Bayraktar, IŞİD’in stratejisi hakkında da açıklamalarda bulundu. Dr. Bayraktar, “IŞİD’in genel stratejisi, bir yerde saldırıya uğradığı zaman orada müdafaa yapma, savunmaya geçmek değil. Mutlaka saldırıyı başka yerlere yaymak ve farklı kentleri bombalamayı tercih ediyorlar. Bunu Irak’ta gördük; Suriye’de de görüyoruz. Cerablus meselesi de bununla ilgili olabilir. Cerablus’ta bir savunma hattı oluşturmaktansa Türkiye’nin kentlerini bombalamak, burada terörü yaymak ve gücü bölüp dikkati içeriye çekmeyi amaçlamış olabilirler. IŞİD’in birkaç ay içerisinde Türkiye sınırından uzaklaştırılacağını düşünüyorum. Ortadoğu’da yeni bir ittifak ortaya çıktı. Suriye’nin bütünlüğünü korumak açısından Rusya, İran eksenli Türkiye şu an dışarıdan destek verir konuma geldi. Amerika, Türkiye’nin terör örgütü kabul ettiği PYD ile iş birliği içerisinde. Bu tabloda, yakın vadede Amerika PYD’den desteğini yavaş yavaş çekecektir. Suriye’nin bütünlüğü konusunda Rusya, İran ve Türkiye ekseninin ağırlık kazanacağını düşünüyorum” dedi.