İtalya Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo, Denizli Valisi Ahmet Altıparmak’ı ziyaret etti.
Pamukkale Hierapolis Antik Kenti İtalyan Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Francesco D’Andria, Prof. Dr. Grazia Semeraro ve Dr. Nalan Fırat’ın da katıldığı ziyarette Denizli’ye ilk defa geldiğini belirten Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo, "Buraya gelmekten çok mutluyum. Denizli önemli arkeolojik çalışmaların yapıldığı bir yer. İtalyan arkeoloji ekibi Denizli’de kazı çalışmaları yapıyor. Profesör D’Adreia ve Profesör Semeraro ile birlikte bu nedenle bugün buradayız. İki ülke arasındaki iş birliğini geliştirmek için de buradaki ziyaretimizin önemli bir adım olduğunu düşünüyorum" dedi.
Denizli Valisi Ahmet Altıparmak ise ziyaretlerinden dolayı Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo’na teşekkür ederek, İtalya ve Türkiye’nin Akdeniz ülkeleri olmalarından dolayı birbirine benzer ve yakın toplumlar olduğunu söyledi. İtalya’nın Avrupa Birliğinde önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Altıparmak, "Sizleri Denizli’de görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Sayın Büyükelçinin ifade ettiği gibi burada birçok alanda İtalya ile işbirliğimiz var. Ama her şeyden önce de Akdeniz toplumları olarak birbirlerine son derece yakın karakter özelliklerini taşıyan iki toplumuz. Kültürel ve sosyal birçok benzer özelliklerimiz var. Tabi bunun neticesinde de güzel işbirlikleri oluşuyor. İtalya Avrupa Birliğinde önemli bir ülke. Bu manada ticareti ilişkilerimizin olduğu, ithalat ve ihracat yaptığımız bir ülke. Dolayısıyla bu ziyaretin bu çerçevede verimli geçmesini istiyorum" diye konuştu.
Pamukkale Hierapolis’teki kazıların yavaş yürümesinin sorulması üzerine İtalyan Lecce Üniversitesi’nden Prof.Dr. Francesco D’Andria, "Bizim üniversitemiz maalesef Türkiye’ye 2 bin­-2 bin 500 kilometre uzaklıkta. Laodikya ise Pamukkale Üniversitesine 15 kilometre uzaklıkta. Biz yılda sadece 3 aylık akademik süreçte gelebiliyoruz. Özellikle tiyatro çalışmasında bu süreyi de aşarak sadece 7 ay çalışma yapabildik. Bu nedenle yavaş ilerliyor" ifadelerini kullandı.
Denizli halkının Hierapolis Antik Kenti kazı ve restorasyon çalışmalarının yavaş ilerlemesine ilişkin bilgilere vakıf olduğunu ifade eden Altıparmak, "Bu sıkıntıları heyetle ele alarak neleri yapabilirizi konuşacağız" diye konuştu.