İç pazarda sebze ve meyveye olan talep, domates dışındaki tüm ürünlerin fiyatlarını arttırdı. Yüzde 50 ila 200 arasında gerçekleşen fiyat artışın zirvesinde ise son zamanlarda adı ilaç kalıntısıyla anılan biber oldu.

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve başkenti Antalya’da, sebze fiyatlarının bir ay öncesine göre yüzde 50 ila 200 arasında artış göstermesi, üretici ve esnafın yüzünü güldürdü. Antalya Toptancı Hali’nde en çok artış gerçekleştiren ürünlerden limon 2 liradan, kabak ve patlıcan 4 liradan, biber 7 liradan alıcı bulurken, domates ise geçtiğimiz aya nazaran yüzde yüz düşüş gerçekleştirerek 1 ila 1,5 liradan alıcı buluyor. Artıştaki en büyük etkenin iç pazarda gerçekleşen talep karşısındaki mal azlığı olduğunu dile getiren üreticiler, en çok artış gösteren sebzenin ise son zamanlarda ismi ilaç kalıntısıyla gündeme gelen biberin olduğunu söyledi. Geçtiğimiz ay halden çıkış fiyatı olarak 4-5 lira aralarında seyreden biber, talep patlamasından dolayı şuanda 6-7 lirayla yüzde 200 artış göstererek tavuk etine kafa tutuyor.

Düşüş yaşayan sadece domates

Halde artış göstermeyip aksine sadece düşüş yaşayan sebze ise sadece domates oldu. Havaların ısınması domatesteki arzı yükselterek talebin üstüne çıkardı. Bu durum ise domateste yüzde yüzlük bir düşüş gerçekleştirdi. Geçtiğimiz ay 2,5 liradan alıcı bulan domates, Mart ayı başında 1 ila 1,5 liradan satışı gerçekleşiyor.

"İhracat artarsa domates için iyi olur"

Antalya Toptancı Hali’nde pazarcılık yapan Raşit Bulut, geçtiğimiz aylarda Antalya’da yaşanan soğuk hava dalgalarının domatesin fiyatını yükselttiğini ancak şuanda havaların ısınmasıyla birlikte işlerin tersine döndüğünü söyledi. Akbulut, "Bir ay önce domates 2-2,5 liradan aşağı değildi. O zaman havalar soğuk olduğu için yetişemiyordu öyleydi. Şuanda havalar sıcak olduğu için domates 1-1,5 normal yani. Biraz ihracat olsaydı daha iyi olurdu. Fiyat fazla olunca herkes kazanır" dedi.

Tavuk etinden pahalı

Pazarcı Mevlüt Gürdal ise fiyatlardaki yüksekliğin sebebini talep artışı olarak gösterdi. Yüksek talebe karşın üretimin az olduğuna değinen Gürdal, "Biber 6-7 lira, kardan dolayı yollar kapalıydı mal gidemiyordu, şimdi açıldı. Şuanda çekim çok, üretim az. Havalar tam ısınmadığı için mecburen fiyatlar yüksek. Sadece domateste var düşüklük. Bazıları 50 kuruş, döküyoruz falan diyorlar ama onlar çıkma fiyatı. Normalinde iyileri 2-3 lira. Vay öldük bittik diyorlar ama fiyatlar iyi. Sadece domateste düşük ama bu mevsime göre normal. Burada biber 6-7 lira, götüren İstanbul’da kaça satacak düşünün. Tavuk eti 5 lira, tavuk etinden fazla fiyatı. Kalıntı tersine yükseldi. Talep daha çok yükseldi. O uydurma haberler ters tepti" diye konuştu.