Van’da Kapıköy Gümrük Kapısı’nın temel atma töreninde konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “15 Temmuz darbe girişiminin bu ülkeye verdiği zarardan sonra PKK ve DEAŞ birbirine devrederek bu milletin başına musallat oldular” dedi.
Van-İran arasında bulunan Kapıköy Gümrük Kapısı’nın modernizasyon çalışmaları kapsamında yapılan temel atma törenine Bakan Bülent Tüfenkci, yardımcısı Fatih Çiftçi, Van Valisi İbrahim Taşyapan, AK Parti Van milletvekilleri Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk, İranlı yetkililer, kurum amirleri ile vatandaşlar katıldı.
Temel atma töreni öncesi konuşan Bakan Tüfenkci, bu temel atma töreninin kendileri için önemli olduğunu belirterek, “Bakanlık görevine geldikten sonra ilk attığımız temel Van Kapıköy temelidir. Diğer kapılarımızın inşallah bir bir modarnizasyonunu yapacağız. Van Türkiye için çok önemli. Van’ı bir dünya şehri, Türkiye markası yapmak için çalışıyoruz. Van marka şehir olmaya aday, İran’a komşu bir şehir. İran pazarına açılan önemli bir kapı. Bu temel atma törenini tarihi bir adım olarak düşünüyorum. Van ve Türkiye halkı arasında gönül köprüsü oluşturacağına inanıyorum. Van, İran’a yönelik ambargonun kalkmasıyla birlikte İran’a açılan kapımızdır. Van ile İran arasındaki ihracat ve ithalatımız her gün artarak bir ivme kazanmıştır. Bakanlık olarak sadece Kapıköy’ün temelini atıp bitirmek istemiyoruz. Burada bir ticaret merkezi de olmasını istiyoruz” dedi.
Özellikle Van’ı geliştirirken, Van’daki huzur iklimine, geleceğine, insanına güvenerek adım attıklarını ifade eden Tüfenkçi, “Van 15 Temmuz darbe girişimi karşısındaki duruşuyla gerçekten üzerine düşeni yaptı. Biz bir yandan FETÖ ile mücadele ederken, bir yandan PKK, bir yandan DEAŞ ile mücadele etmeye devam edeceğiz. Terör örgütlerine karşı verilen mücadelede şehit olanlara Allah’tan rahmet diliyorum. İnanıyorum ki bir yandan terörle mücadele ederken bir yandan da Türkiye’deki insanların aşını işini arttırmak için çalışacağız. 15 Temmuz darbe girişiminin bu ülkeye verdiği zarardan sonra PKK ve DEAŞ bir birine devrederek bu milletin başına musallat oldular. Bu millet birlik ve beraber olduktan sonra her şeyin üzerinden gelecektir. FETÖ ve DEAŞ’in inlerine girdiysek, PKK’nın da inine girilecektir” diye konuştu.
"Birlik ve beraberliğimizin kıymetini bilip geleceğe yürümeliyiz"
Van’ı dünyaya açtıklarını dile getiren Bakan Tüfenkci, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Çukur siyasetine karşı olduk ama birileri o çukur siyasetinde boğuldu. Milletin evine ateş düşürdüler. Allah’a hamd olsun yaptığımız mücadeleyle o ilçeleri temizledik. Esendere’yi hizmete açıktık, Başbakanımızın katılımıyla resmi açılışını yapacağız. Orada yıkılan evleri yaparak kısa sürede hak sahiplerine teslim edeceğiz. Birileri yıkmaya, Türkiye’nin enerjisini boşa harcatmaya çalışsa da, birileri vekalet savaşı yapsa da Özalp’taki vatandaşımızın rahat olsun diye onların maşaları, elleri kırılacaktır. Yap işlet devret modeliyle bu kapıları yapıyoruz. Burada emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız olmak üzere Allah herkesten razı olsun. 2017’nin sonunda inşallah burayı hizmete açacağız. Bölgemiz gerçekten cazibe merkezi. İnanıyorum ki bu cazibe merkezlerinden biri de Van’dır. Birlik ve beraberliğimizin kıymetini bilip geleceğe yürümeliyiz. Umut ediyoruz ki bugün bu vesile ile saflarımızı daha da sıklaştırarak, gençlerimize işini aşını arttırarak biz bu ülkeyi daha fazla kalkındıracağız. Refah düzeyini arttırdığımızda Van’daki, Edirne’deki bu pastadan hep beraber pay almış olacağız.”
“İş dünyası olarak terör oyunlarına gelmeyeceğiz”
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Diyarbakır ve Bingöl’de şehit düşenleri rahmetle anarak başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Suriye sınırında operasyona başlayan ordumuzun Allah yardımcısı olsun, Allah onları muzaffer etsin. Bugün başta Van olmak üzere çok önemli bir adımı birlikte atıyoruz. İçinden geçtiğimiz bu kritik dönemde, bu yatırımın anlamı çok büyük. 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında PKK ve IŞİD saldırıları oldu. Geçtiğimiz günlerde de Van’da bu acıları yaşadık. Gaziantep’te de bir vahşete tanıklık ettik. Bu terör örgütlerinin ortak bir paydaları var. Türkiye yerinde dursun, korku ve endişeye hapsolsun istiyorlar. Geçmişte pek çok badireyi atlatan devletimiz, tecrübeye sahiptir. Bize düşen görev ise nasıl düzlüğe çıkarı yolunu aramaktır. İş dünyası olarak terör oyunlarına gelmeyeceği.”
Temeli atılacak Kapıköy Gümrük Kapısı’nın Van’a müthiş katkısı olacağını dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Zenginliğin anahtarı burada. Ticaret olmadan zenginlik olmaz, huzur olmadan zenginlik olmaz, ticaret olmadan zenginlik olmaz. Üzerimize düşeni yapıyoruz. Huzuru da bölge insanıyla getirmek zorundayız. Huzur olursa buradaki potansiyel batıdaki birçok yerde daha fazladır. Bir yerde ticaret varsa para vardır, para varsa zenginlik vardı. Kapıköy’de bu hayalimizin bir adımına daha yaklaşıyoruz” dedi.
“725 milyon liralık yatırım yaptık”
Karagümrük kapılarının dünyada bir ilk olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bunu yaparken devlete tek kuruş maliyet yüklemedik. Devletin vergi gelirleri katlanarak arttı. 10 sınır kapısını tamamen yeniledik ve ülkemize kazandırdık. Bekleme süreleri yarı yarıya azaldı. Geçiş süreleri 4 kat arttı. 725 milyon liralık yatırım yaptık. 372 milyon vergi ödedik. Bundan da üyelerimiz ve devletimiz kazandı. Kamu ve özel sektör ortaklığıyla hayata geçirilen bu uygulama, dünyada büyük beğeni aldı. BM tarafında bütün dünyaya örnek gösterildik.”
70 milyonluk yatırım
Kapıköy Gümrük Kapısı’nın 70 milyon liralık bir yatırım olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, 10 bin metrekare kapalı olmak üzere 70 bin metrekare alana sahip son teknolojiyle donatılacağını ve 2017 yılı sonu itibariyle açılışı yapılacağını belirtti.
AK Parti Van milletvekilleri Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk, Van Valisi İbrahim Taşyapan ve Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi’nin de birer konuşma yapmasının ardından gümrük kapısının temeli törenle atıldı.
Bakan Tüfenkci ve beraberindekiler, Elite World Van Otel’de oda/borsa ve iş adamlarıyla yapılacak toplantıya katılmak üzere bölgeden ayrıldı.