Diyarbakır’ın Silvan İlçe Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Kaymakam Murat Kütük, belediyenin “kültür hizmeti” adı altında yıllık KDV hariç 1 milyon 150 bin TL bedelle 25 kişi çalıştırdığını tespit ettiklerini belirterek, bu sözleşmeyi feshedip, belediyeye aylık 130 bin TL tasarruf sağladıklarını vurguladı.
Silvan ilçesinde 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, İlçe Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Silvan Kaymakamı Murat Kütük, Muhtarlar Derneği Başkanı Murat Ateş, mahalle ve köy muhtarları katıldı. Toplantıda konuşan Kaymakam Kütük, belediye çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Silvan’ın 46 bin nüfuslu bir ilçe olduğuna anlatan Kütük, “Gelirimizi artırmak, giderimizi de azaltmamız gerekiyor ki hizmet edebilelim. Bu sebepten dolayı gereksiz gördüğümüz bazı şeyleri iptal ettik. Harcamalarımızı kıstık. Belediyemizin gayrimenkulleri var. Bunların hiçbirinden beş kuruş kira geliri alınmamış bugüne kadar. 50 bin, 80 bin hatta 180 bin borcu olan gayrimenkullerimiz var. İlk önce bunların tahsili yönüne gitmeye karar verdik. Bir kısmı netice vermeye başladı. Sonuç vermeyenlerin de tahliyesini başlattık. Silvan merkezinde 250 ya da 300 liraya hiçbir yeri kiralayamazsınız. Belediyenin gayrimenkulleri 250 ya da 300 liraya ihalesiz kiraya verilmiş. Bu resmi mevzuata göre suçtur” dedi.
Belediyenin “kültür hizmeti” adı altında yıllık KDV hariç 1 milyon 150 bin TL’ye 25 kişiyi çalıştırdığına dikkat çeken Kütük, “Biz bunlara, ‘Vatandaşa hizmet adına neler yaptınız’ diye sorduk hiçbir cevap alamadık. Halbuki biz bu faaliyeti halk eğitim ile yapacağımız protokolle belediyeye hiçbir külfeti olmadan yapabilirdik. Biz bu sözleşmeyi feshettik ve orada aylık 130 bin lira gibi rakamla tasarrufta bulunduk. Bu süreç içerisinde devlet büyüklerimiz bizleri davet ettiler ve halkımızın layık olduğu hizmetleri verebilmek adına bizlere yardımda, destekte bulunacaklarını ifade ettiler. Biz de büyüklerimizin bizlere vermiş olduğu taahhütler ve destekler neticesinde ilk etapta şehir merkezindeki eksiklikleri gidermek için harekete geçtik ve 20 bin metrekare parke taşı döşemek üzere ihaleye çıktık. 1 Kasım’da ihalemiz gerçekleşecek” diye konuştu.