Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 43. yıldönümü Mersin’de düzenlenen törenle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene Mersin Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Kadir Yıldız, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Kerim Tufan, KKTC Mersin Konsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, il protokolü, Kıbrıslı mücahitler ile gaziler katıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Daha sonra ise Cumhuriyet Alanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenkler konuldu. Burada konuşan Konsolos Ayşen Volkan İnanıroğlu, 20 Temmuz 1974 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekatının Kıbrıslı Türkler için hayati bir harekat olduğunu vurgulayarak, "1963-1974 yılları arasında Kıbrıs Türkü’nün kendi devletinden silah zoru ile dışlanması, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalması bu harekat ile durdurulmuştur. 15 Temmuz 1974’te Yunan cuntasının desteğiyle EOKA terör örgütü lideri Nikos Sampson adayı Yunanistan’a bağlamak amacıyla kanlı bir darbe gerçekleştirmek istemiştir. Ancak bu hayallerini Türkiye’nin garantörlük hakkını kullanarak müdahale etmesiyle gerçekleştirememişlerdir. Ne acıdır ki 2016 yılının 15 Temmuz günü ana vatanımız Türkiye’de bir darbe girişimi olmuş ancak Türk halkının iradesi ve cesareti ile bu çirkin girişim engellenmiş, demokrasi ve özgürlük galip gelmiştir. Anavatan Türkiye’yi zayıflatmak ve güçsüzleştirmek için yapılan çağ dışı darbe girişimi bizleri derinden üzmüştür. Temennimiz bu tür olayların güzelim ülkede bir daha yaşanmamasıdır" diye konuştu.

"Türkiye müzakerelerde her türlü desteği vermiştir"

Kıbrıs Türkünün yaşadığı zorlu günleri Türkiye’nin sıcak ilgisi, maddi ve manevi yardımı ile garantörlük hakkını kullanmasıyla 1974 yılında geride bıraktığının altını çizen İnanıroğlu, "20 Temmuz sabahı doğan güneşle birlikte Kıbrıs Türk halkı özgürlüğüne kavuşarak nihayetinde bağımsızlığını ilan ederek KKTC’yi kurmuştur. Bilindiği üzere yaklaşık 50 yıldan bu yana Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varmak için Birleşmiş Milletler nezdinde Kıbrıs Türk tarafı ve Kıbrıs Rum tarafı arasında müzakereler sürdürülmektedir. Kıbrıs Türk tarafı, geçmişte yaşanan acı olayların bir daha yaşanmaması için güven içerisinde yaşayabileceğimiz siyasi eşitliğe dayalı, iki kesimli, iki toplumlu federal bir çözüme ulaşılması için iyi niyetle görüşmelere devam etmektedir. Görüşmeler sürecinin son aşaması geçtiğimiz ay 28 Haziran’da İsviçre’nin Crans-Montana kasabasında gerçekleştirilmiştir. Ancak bu sürecin son aşaması Kıbrıs Rum tarafının adada sıfır asker, sıfır garantörlük talebinde ısrar etmesi üzerine herhangi bir anlaşmaya varılamadan 7 Temmuz’da sona ermiştir. Bu süreçte Türkiye her türlü katkıyı sağlamış, Kıbrıs Türk tarafı da müzakere masasında her zaman üzerine düşeni yapmıştır. Ancak Rum tarafının ısrarcı tutumu, görüşmeleri bitirmiştir" ifadelerini kullandı.

"Türkiye ne kadar güçlü olursa KKTC’de o kadar güçlü olur"

Kıbrıs Türk halkı için tek garantinin Türkiye Cumhuriyeti garantisi olduğunu vurgulayan İnanıroğlu, "Bundan vazgeçilmesi mümkün değildir. 1974 Kıbrıs Barış Harekatından bu güne 43 yıl geçmiştir. Bu 43 yıl içerisinde hayat durmamıştır. Kıbrıs Türk halkı Kıbrıslı Rumlar ve uluslararası camianın uyguladığı her türlü izolasyona rağmen anavatan Türkiye’nin desteğiyle her alanda gelişmeye devam etmiştir. Anavatan Türkiye ne kadar güçlü olursa KKTC’de o kadar güçlü olur. KKTC’nın kalkınması ve gelişmesi için her zaman yanımızda olan Türkiye Cumhuriyeti, ’Asrın Projesi’ olarak adlandırılan KKTC Su Temin Projesine geçtiğimiz yıl içerisinde hayata geçirmiştir. Bu bizim için son derece önemlidir. Devletimizin emin adımlarla yoluna devam etmesinde, Kıbrıs Türk halkının bugünlere ulaşmasında ve halkımızın huzur ve güven içerisinde geleceğe umutla bakmasında en büyük desteğimiz aldığımız tek güvencemiz anavatan Türkiye’ye şükranlarımı arz ederim" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından şiirler okunup, halk oyunları toplulukları gösterilerini sundu. Kutlamalar kapsamında ayrıca KKTC Mersin Başkonsolosluğu ve Mersin Deniz Ticaret Odası işbirliği ile düzenlenen, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti eski başkanlarından Kurtar Çakır’ın “Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43.Yılında 43 Fotoğraf” konulu serginin açılışı yapıldı.