Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Senatosu, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağı yönündeki açıklamasına tepki gösterdi.

MAÜ Senatosu tarafından yapılan açıklamada, ABD’nin tarihi, vicdani, beşeri ve kanuni sorumluluklarını görmezden gelerek hadsiz ve hukuksuz bir tasarrufla bu kararın alındığını belirtilerek, “MAÜ Senatosu olarak, ABD Yönetimi’nin Kudüs’ü Siyonist devletin başkenti olarak tanıdığı ve Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağı yönünde aldığı, başta İslam dünyası olmak üzere tüm uluslararası camiada büyük bir infiale neden olan bu sorumsuz kararı büyük endişeyle karşılıyor ve şiddetle kınıyoruz. İslam’ın ilk kıblesi Mescid-i Aksa’yı yüreğinde taşıyan Kudüs’ün işgal kuvvetleri tarafından ilhakını ve bölgede istikrar zeminini temelinden dinamitlemeyi hedefleyen bahse konu bu karar, uluslararası sistemi tehdit ederek evrensel istikrarı sarsacağı gibi bölgeyi akıbeti meçhul dini ve politik bir çatışmaya sürükleyecektir. ABD’nin tarihi, vicdani, beşeri ve kanuni sorumluluklarını görmezden gelerek hadsiz ve hukuksuz bir tasarrufla, Kudüs’ün asırlara sari kadim karakteri ve tarihi statüsüne halel getiren bu isabetsiz ve yanlış kararı katiyen kabul edilemez. ‘Selam Diyarı’ barışın toprağı Kudüs’ü tüm Müslümanların harim-i ismeti gören hamiyetle yakın bir tarihte ‘Uluslararası Kudüs ve Mescid-i Aksa Sempozyumu’na ev sahipliği yapmış bir üniversite olarak, ABD yönetiminin tek taraflı bu yanlış kararını lanetliyor, bölgede kaosu tetikleyecek hesapsızca adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz” denildi.

MAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça ise, Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın yeryüzünde yaşayan tüm Müslümanların davası ve haremi olduğunun altını çizerek siyonist emellere hizmet gayesiyle ABD yönetimi tarafından hesapsızca alınan bu kararın yok hükmünde ve kesinlikle kabul edilmez olduğunu vurguladı.