Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türk Silahlı Kuvvetlerinden 265 pilot ihraç edildiğini, acil durumlarda idare edecek kadar pilot bulunduğunu ancak bu rakamın norm kadro açısından yeterli olmadığını söyledi. Daha önce bu FETÖ denilen terör örgütünün Türk Silahlı Kuvvetleri içerisine sızarak kendinden olmayanları elimine etmek için pek çok yöntem kullandığını hatırlatan Işık, "Bunlardan bir tanesi eften püften gerekçelerle bazı insanların sağlık raporları ile pilot olmasının engellenmesi veya sınıf subaylığına ayrılmasına neden olunması” dedi.
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zekai Çolak ile birlikte Ankara Güvercinlik’ten Isparta’ya taşınacak Kara Havacılık Okulu inşaatını incelemek üzere Isparta’ya geldi.
Bakan ışık, ilk olarak inşaatı müteahhit kaynaklı geciken Kara Havacılık Okulu İnşaatı sahasında firma yetkilileri ile birlikte toplantı yaptı. Bakan Işık, daha sonra Kara Havacılık Okulu inşaatı sahasını araçla gezerek incelemede bulundu.
FETÖ’nün engel olduğu pilotlar geri dönebilecek
Daha sonra Valiliği ziyaret eden Bakan Işık, Hava Kuvvetlerinin pilot eksiğinin nasıl tamamlanacağı ile ilgili de bilgi verdi. Bakan Işık, “Türk Silahlı Kuvvetlerinden 265 pilot ihraç edildi. Acil durumlarda idare edecek kadar pilotumuz var. Ama bu sayı bizim norm kadromuz açısından yeterli değil. Daha önce bu FETÖ denilen terör örgütü Türk Silahlı Kuvvetleri içerisine sızarak kendinden olmayanları elimine etmek için pek çok yöntem kullandı. Bunlardan bir tanesi eften püften gerekçelerle bazı insanların sağlık raporları ile pilot olmasının engellenmesi veya sınıf subaylığına ayrılmasına neden olunması” dedi. Daha önceden TSK’da pilot olmasına rağmen ayrılanlar ve sağlık raporu ile ayrılanlara yönelik bir çalışma yapılarak pilot olma hakkı verileceğini bildiren Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “Pilotluğun dışında sınıf subaylığına ayrılan subaylarımızdan gerekli şartları taşıyanlara pilotluğa dönme imkanı, sivil kaynaklardan pilot temini gibi konularla ilgili kanun hükmünde kararnamemizi hazırladık. Yayınlanmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
FETÖ bağı olmayan endişe etmesin
37 bin subayın dosyalarının tek tek inceleneceği yönündeki iddialara yanıt veren Bakan Işık, “2016 yılının terfileri çıkardığımız kanun hükmünde kararname ile yapıldı. Terfilerin durdurulması ihtiyacı gündeme gelirse bu 2017’de ancak düşünülebilir. O döneme kadar biz bu hainlerin tespit edilerek ilişiğinin kesilmesi için Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve Genel Kurmay Başkanlığımızla yoğun bir çalışma yürüteceğiz. Bunu söylerken özellikle bu ihanet şebekesi ile ilişiği olmayan hiçbir subayımızın, astsubayımızın endişe etmesine gerek olmadığını özellikle belirtmek isterim. Hiçbir korku, hiçbir endişe, hiçbir tereddüt oluşmasın” diye konuştu.
37 bin dosyanın inceleneceği abartı
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “Şu anda bütün mücadelemiz bu ülkesine ihanet etmiş, milletin verdiği vergilerle alınan silahları millete karşı kullanmış hainlerin Türk Silahlı Kuvvetlerinden temizlenmesi içindir. Bunun dışında hiçbir askerimizin endişe taşımasına gerek yoktur. Bu çalışma Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kendi iç işleyişi ile mutlaka yapılacaktır. 37 bin dosya tek tek elden geçirilecek çok abartılı bir ifade. Burada bu yapı ile istihakı olduğu değerlendirilenlere en detaylı inceleme yapılacak” ifadelerini kullandı.
Müteahhitten kaynaklı inşaat gecikti
15 Temmuz’daki FETÖ’cü darbe girişiminin polis, jandarma başta olmak üzere bütün devlet kurumlarının karşı duruşu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın halkı sokağa çağırması ile engellendiğini belirten Bakan Işık, “Bunu artık bir fırsata dönüştürmek ve Türkiye’de böyle bir olayın bir daha yaşanmaması ve TSK’yı daha dinamik bir yapıya kavuşturmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2012 yılında inşaatına başlanan Kara Havacılık Okulunun bir an önce tamamlanması ve bu noktada eksiklikleri, aksaklıkları yerinde görmek için Kara Kuvvetleri Komutanımızla birlikte bugün bir ziyaret yaptık” dedi.
Kara Havacılık Komutanlığı Isparta’ya geliyor
2012 yılında başlayan inşaat sürecinin neden uzadığına ilişkin de bilgi veren Bakan Işık, “Müteahhidin bazı ekonomik sıkıntılar yaşaması nedeniyle inşaat istediğimiz zamanda tamamlanamadı. Bugün geldik, komutanımız ve valimizle birlikte inşaatın en kısa sürede gereken çalışmaları yaptık. 15 Temmuz öncesi planlamamız sadece Kara Havacılık Okulu idi. Ama 15 Temmuzun ardından Kara Havacılık Okulunun yanında Kara Havacılık Komutanlığının da Isparta’ya gelmesi ve bir alayımızın da Isparta’ya gelmesi şeklinde” diye konuştu.
Eksiklikler en kısa sürede tamamlanacak
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık 2012 yılındaki planlamanın daha ötesinde bir çalışma içine girildiğine dikkat çekerek, “Bu noktada gerek fiziki altyapı, gerekse sosyal tesislerle eksiklikleri tespit ederek yapılması gerekenlerle ilgili bir yol haritası belirledik. Bundan sonra Milli Savunma Bakanlığı olarak bizim yapmamız gereken çalışmaları yeniden gözden geçirdik. Isparta’da valimizin, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın yapmaları gereken çalışmaları yeniden değerlendirdik” ifadelerini kullandı.
Yabancı ülkelerin pilotları da Isparta’da yetişecek
Isparta’da devasa boyutta bir tesis oluşturarak sadece Türkiye’nin değil dost ve müttefik ülkelerin pilotların eğitimlerini de Isparta’da vermeyi hedeflediklerini belirten Bakan Işık, “bu noktadaki yatırımları en kısa sürede Isparta’ya kazandırmak istiyoruz. Isparta’mıza, ülkemize, milletimize hayırlı olsun” dedi.