Ayvalık Kent Koseyi tarafından düzenlenen panelde; Ayvalık’ın depremselliği konusunda katılımcılara önemli bilgiler aktarıldı.

Ayvalık Kent Konseyi’nin; Ayvalık Belediyesi’ne ait İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde düzenlediği panelde; Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan’ın yanı sıra ilçede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle, BAÜ Ayvalık Meslek Yüksek Okulu Mimarlık Bölümü öğrencileri ve vatandaşlar hazır bulundu.

Panelde; TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Doç. Dr. Şener Ceryan, TMMOB Jeoloji Odası BalıkesirTemsilcisi Kemal Gürçay Yenigün ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen konuşmacı olarak katıldılar.

6 Ekim 1944 yılında Ayvalık’ta meydana gelen büyük depremin de hatırlatıldığı panelde; Ayvalık’ın deprem kuşağında olması nedeniyle olası bir depremde alınması gereken tedbirler ele alındı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, Türkiye’nin önemli bir bölümünün birinci derecede deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu belirterek, “Jeolojik ve topografik yapısı gereği ülkemizde depremlerle sıklıkla karşılaşıyoruz. Ülkemizin bir çok bölgesinde olduğu gibi Ayvalık’ımız da geçmişte depremden yara almıştır. 6.9 ve 7.1 şiddetinde ve 27 kişinin hayatını kaybettiği 1944 depremi ve sonrasında da 1999’da 17 bin 480 kişinin hayatını kaybettiği Gölcük depremi de dahil görüyoruz ki hiçbir şekilde ders alınmamıştır. Depremler geçmişte olduğu gibi gelecekte de olacaktır. Bu yüzden de depremlerle yaşamayı öğrenmek zorundayız” dedi.

Panelde konuşan; TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er Japonya’da her gün çeşitli büyüklüklerde depremlerin olduğunu ancak ülke olarak Japonların depremle birlikte yaşamayı öğrendiklerini ve depreme dayanıklı inşa edilen binalar sayesinde bu sorunu çözümlemiş göründüklerini anlattı.

Türkiye’nin önemli bir bölümünün deprem fay hattı üzerinde olduğuna işaret eden Er, “Bu konuda ise deprem gerçeğini ön plana çıkaracak yasal mevzuatların hayata geçirilmesinin önemine işaret etti.

Panelde konuşan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen, mensubu olduğu derneği kısaca tanıttıktan sonra Ayvalık’ın olası bir depreme hazırlıklı olup olmadığının ciddi olarak masaya yatırılması gerektiğinin altını çizdi.

Önemli olanın deprem olduktan sonra değil, deprem öncesinde gerekeli tedbirlerin alınması olduğunun altını çizen Bülent Özgen, kısa bir süre önce Ayvalık’ta meydana gelen Orman yangınında 20 hektar alanın küle döndüğünü ve şimdilerde olası orman yangınlarına karşı önlemler alınmaya çalışıldığını savundu. Deprem için böylesi bir lüksün olamayacağını kaydeden Özgen, böylesi duyarlı bir organizasyona ev sahipliği yaptığı için de Ayvalık Kent Konseyi ile Ayvalık Belediyesi’ne teşekkür etti.

Panelin kalan bölümünde ise; Doç Dr. Şener Ceryan ve Kemal Gökçay Yenigün de deprem ve sonuçlarıyla ilgili brifing verdiler.

Etkinlikte 1999’da meydana gelen Gölcük ve Adapazarı depremleriyle ilgili slayt gösterimi ise ibretle izlendi.