Nevşehir Özel Altınyıldız Koleji 11. sınıfta öğrenim gören iki öğrenci, öğretmenlerinin annesi için çörek otu ile kemoterapi kürünü azalttılar, yarışmada dünya ikincisi oldular.

Özel Altınyıldız Koleji Fen Lisesinde öğrenim gören Lara İçaçacan ve Anadolu Lisesi öğrencisi Ulaş Can Kozan öğretmenlerinin annesinin kanser olduğunu öğrenince konuyla ilgili çalışma yaptı. Öğrencilerin projesi, uluslararası bir yarışmada dünya ikincisi oldu.

Projedeki temel amaçlarının ilik kanserine çözüm üretmek olduğunu söyleyen Lara İçaçacan, “Danışman öğretmenimizin annesi ilik kanseri idi ve biz bunu üç yıl önce öğrendik. İlik kanseri üzerinde araştırmalar yapmaya başladık. Peygamber Efendimizin çörek otuna kıymet veren, ’Zira o ölümden başka her derde devadır’ hadisinden de yola çıkarak çörek otunu araştırmaya başladık, çörek otuyla ilgili analizler yaptık. İçerisindeki timokinon maddenin kemoterapi ilaçları ile aynı etkiye sahip olduğunu öğrendikten sonra hastamıza çörek otu yağını kullandırttık. Hastamız ilk başta dört kür terapi alırken çörek otu yağını kullandıktan sonra aydan aya, sonra da üç ayda bir kür almaya başladı. Bu sırada rutin hemoglobin değerlerinin artışını gözlemledik” dedi.

Öğrencilerden Ulaş Can Kozan ise “Biz projemizi yaptıktan sonra hiçbir olumsuzlukla karşılaşmadık ve projemizin amacına ulaştığını gördük. Projemizin bu konuda daha önce yapılan araştırmalardan en büyük farkı üç yıllık gözleme dayalı olmasıdır. Projemiz hakkında önerimiz tüm insanların çörek otu yağını ihmal etmeden kullanmasıdır. Hocamıza bize bu projeyi yapma hakkı tanıdığı için çok teşekkür ederiz” diye konuştu.

Öğrencilerinin annesi için böyle bir projeyi hazırlamak istediklerini duyduğunda çok mutlu olduğunu dile getiren Kimya Öğretmeni Kader Ünlü ise kendisine destek veren öğrencilerine ve okula teşekkür etti. Kimya öğretmeni Kader Ünlü, “Üç yıl önce öğrencilerim bana çörek otu ile ilgili bu projeyi söylediklerinde gerçekten çok heyecanlandım ve annem için bu projeyi yapacağım için çok mutlu oldum. Üç yıllık gözetim altında annemin hemoglobin değerlerinin düzeldiğini gördüğümde gerçekten çok mutlu olmuştum. Üç yıl sonrasında ise uluslararası bir bilim olimpiyatlarına projemizi gönderdik ve burada finale kaldık. Sonrasında ise öğrencilerim jüri karşısında projenin sunumunu yaptı ve finalde öğrencilerim ile beraber dünya ikinciliği ödülünü aldık. Gerçekten bu konuda çok mutluyum. Bana bu konuda destek veren öğrencilerime ve okuluma teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Proje için patent çalışmalarına başladıklarını belirten Kimya Öğretmeni Kader Ünlü bundan sonraki amaçlarının, kanser hastalarının kemoterapi almadan çörek otu ile hastalıklarına çare bulmak olduğunu ifade etti.