Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararına tepki olarak yazılı bir mesaj yayımladı.

Şeker mesajında şunları kaydetti: “Bizler Hazreti Mevlana’nın 744. vuslat yıldönümünde ‘Kardeşlik Vakti’ temasıyla tüm insanlığı huzura, barışa ve kardeşliğe davet ederken; ABD Başkanı Donald Trump’ın, almış olduğu alelacele ve tek taraflı bir kararla Müslümanların ilk kıblesi, insanlığın ortak kutsal mekanı, kadim şehir Kudüs’ü, terör devleti şımartılmış İsrail’in başkenti olarak tanıması ve elçiliklerini buraya taşıma kararı vermesi apaçık bir provokasyondur. Üç semavi dinin kutsal mekanı Kudüs-ü Şerif; Osmanlı dönemindeki farklı din ve inançların uyum içinde bulunduğu yer olarak insanlığa örneklik teşkil etmiştir. Birlikte yaşama kültürüne tarihsel olarak sahip bu kutsal bölgenin bugün barışa ve huzura her zamankinden daha fazla ihtiyacı bulunmaktadır. 500 yıl önce Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilen ve tüm farklılıkları zenginlik kabul ederek huzur içerisinde yaşarken 100 yıl önce hile ve desiselerle işgal edilen kutsal şehir, Ortadoğu’nun ve dünya barışının kilit taşıdır. Bu kilit taşını yerinden oynatanların ve önemini küçümseyenlerin ödeyeceği fatura çok ağırdır.

Uluslararası hukuku hiçe sayan, tarihi süreçte alınmış BM kararlarını ve ülkelerin hassasiyetlerini görmezden gelen bu girişim kabul edilebilir bir durum değildir. Kendi iç siyasetlerine alet etmeye yeltendikleri şehrin kutsiyetini ve önemini anlamaktan aciz bu öngörüsüzlerin atmış oldukları adımlar insanların maşeri vicdanında karşılık bulamayacaktır.

100 yıldır kan ve gözyaşı ile zulüm altında inleyen kutsal toprakları, maalesef provokatörler yeni bir kaosa sürüklemek istemektedirler. Zulüm ve baskının kol gezdiği coğrafyanın provokasyonlara değil sadece adalete, huzura, barışa ve refaha olan susamışlığı aşikardır ve er-geç Kudüs özgür Kudüs olacaktır. Umut ederiz ki masum ve mazlum insanlar bu provokasyonlar karşısında feraset, basiret, dirayet ve hassasiyetle hareket ederek demokratik haklı tepkilerini dile getirirler. Kötü niyetli bu yanlış girişim de inşallah kısa sürede tüm dünyanın göstereceği ortak tepki neticesinde geri alınır. Bu konuda bilim insanları olarak bizler tarihi, politik, siyasi bu yanlışlığın altını çizerek dünya liderlerine barıştan ve huzurdan yana tavır ortaya koymaları yönünde çağrıda bulunuyoruz, ulusal ve uluslararası tüm platformları, Kudüs’ün tarihi ve kutsal özelliğine zarar verecek davranışlardan korumaya davet ediyoruz. ABD sağduyulu davranmadığı takdirde bölgeyi ve insanlığı ateşe attığını unutmamalıdır. Yanlıştan dönmek de bir erdemdir.”