Kendi ağırlığının yüz bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisi gibi çok geniş sektörlerde kullanılan safran bitkisinin hasadı başladı.
Safranbolu’ya da adını veren safran bitkisi, bu yıl 50 üretici tarafından toplam 55 dönüm alanda ekildi.
Yukarı Çiftlik köyünde Eylül ayında 12 dönüm tarlasına ekim yapan İsmail Yılmaz, hasada başladıkları için çok mutlu olduklarını söyledi. Yılmaz, "Artık işin sonuna geldik. Çiçeklerimiz açmaya başladı. 5-6 kilogram bir ürün bekliyoruz. Kasım ayının sonuna kadar çiçek toplamaya devam edeceğiz. Özellikle uzak doğu ülkelerinden safrana çok talep var. Çinliler, Japonlar, Koreliler Safranbolu’ya çok geliyor. Safran arıyorlar ve istiyorlar. Şu anda safranın gramını 25 TL’den satıyoruz" dedi.
Safranın Türk mutfağına da girdiğini kaydeden Yılmaz, "Özellikle zerre tatlısında, şekerlemelerde, aşurelerde, et yemeklerinde, tavuk soslarında kullanılıyor. En çok da çay olarak içiliyor. Hücre yenileyici ve sakinleştirici özelliği var. Uykusuzluğa çok iyi geliyor. Eskiden mutluluk iksiri olarak kullanılırmış. Kasları gevşetiyor, sinirleri yatıştırıyor" ifadesinde bulundu.
Safranbolu İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, havaların iyi gitmesi nedeniyle safran hasadının 1 hafta kadar erken başladığını ve 55 dönüm tarladan toplam 15 kilogram safran elde etmeyi hedeflediklerini kaydetti.