Suriye eski Geçici Başbakanı Ahmed Salih Tuma, “Kış geliyor. Suriye halkı korkuyor. Açlık ve yoklukla mücadele eden halkımız kara kışa karşı nasıl direneceğiz diye kara kara düşünüyor. Zordayız. Dardayız. Bir battaniyeye bir dilim ekmeğe muhtacız. Acilen harekete geçilmesini istiyoruz” dedi.
Suriye eski Geçici Başbakanı Tuma, yaptığı yazılı açıklamada, Suriye halkı için acil yardım çağrısında bulundu. Kış mevsiminin yaklaştığını ve Suriye halkının korktuğunu belirten Tuma, “Açlık ve yoklukla mücadele eden halkımız kara kışa karşı nasıl direneceğiz diye kara kara düşünüyor. Zordayız. Dardayız. Bir battaniyeye bir dilim ekmeğe muhtacız. Acilen harekete geçilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Mültecilere yardım çalışmalarına uluslararası desteğin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Tuma, “BM daha fazla sorumluluk almalıdır. Kalıcı çözümler üretmelidir. Büyük insani krizin daha fazla sürmesinden endişeleniyoruz. Uzun vadeli projelere ihtiyaç var. Başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelerimize sığınan vatandaşlarımızın sayısı 5 milyonu aştı. Ancak ilginç olan şu ki; ekonomik sorunu olmayan sanayi ülkeleri vatandaşlarımıza kapısını açmıyor. Sanayi ülkelerinde bulunan sığınmacı sayısı oldukça az” dedi.
Türkiye’nin mazlumların, mağdurların yanında ve sözcüsü konumunda olduğunu belirten Tuma, Suriyeli muhacirlere Türk halkının ensar olduğunu kaydetti. Tuma, Suriye halkıyla yardım ve dayanışma içinde olan Türkiye’ye de teşekkür etti.