MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmaya çalışırken Muğla'nın Bodrum ilçesinde batan teknede kaybolan ve 2 gün sonra cesetleri bulunan Afgan ailenin, Taliban'ın tehditleri nedeniyle ülkelerini terk ettiği saptandı.

Ülkelerinden koparak Türkiye'ye gelen, irtibata geçtikleri insan kaçakçıları tarafından çeşitli yollarla Bodrum'a getirilen kaçakların umuda yolculuğu, devam ediyor.

Bodrum'da, 18 Kasım'da Turgutreis Mahallesi Çatalada açıklarında 20 kişiyi taşıyan tekne batmış, Suriye uyruklu 5 kişi kurtarılmıştı. Bölgede Sahil Güvenlik Komutanlığına ait uçak, helikopter ve botlarla arama kurtarma çalışması başlatılmış, 2'si çocuk 9 kişinin cesedi bulunmuştu.

Arama ve kurtarma çalışmalarında doktor Temur Shah Murshidy, meslektaşı eşi Rita Murshidy ile çocukları 6 aylık Sultan Sanjar, 9 yaşındaki Masihullah,12 yaşındaki Ahmad Samim'in cesetlerine ulaşılmıştı.

Ailenin büyük oğlu 13 yaşındaki Ahmad Tamim, Rita Murshidy'nin 30 yaşındaki kız kardeşi Sureyya Frogh ve Temur Shah Murshidy'nin 23 yaşındaki dayısının oğlu Almas Durgai'nin ise cesetlerine ulaşılamadı.

- Taliban'dan kaçıyorlardı

Afganistan Türkleri Uluslararası Sosyal Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ferhat Sucu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Temur Shah Murshidy'nin 1995 yılından bu yana Afganistan World Food Programı (WFP) kuzey bölgesi sorumlusu olarak görev yaptığını söyledi.

Sucu, Murshidy'nin görevi nedeniyle kamplara arama yapılmadan girdiğini öğrenen Taliban tarafından tehdit edildiğini belirtti.

Tehdit konusunu Murshidy'nin kardeşleriyle yaptığı görüşmede öğrendiğini kaydeden Sucu, "Taliban, Murshidy'i telefonla arayarak 'Sen kampa girmeden aracına bomba yerleştireceğiz ve araçtan çıktıktan sonra kampta bombayı patlatacağız. Senin aracında arama yapılmıyor kimse anlamaz' diye tehdit etmişler. Murshidy'nin telefonuna da çocuklarının resimlerini, eğitim aldıkları okulun adresini göndererek kabul etmemesi durumunda eşi ve çocuklarını öldüreceklerini söylemişler" dedi.

Yaşanan olaylar nedeniyle Murshidy’nin ailesini korumak için tüm mal varlığını Afganistan'da bırakarak İstanbul'a kaçtığını anlatan Sucu, şöyle dedi:

"Aile İstanbul'a yerleşmeyi düşünüyordu. Buradaki yakınları aracılığıyla Avrupa'ya kaçmaya niyet etmişler ve İstanbul'da göçmen kaçakçıları ile kişi başı 2 bin 750 avroya anlaşmışlar. Kaçakçılar bunlara 'Sizi özel bir gulet ile göndereceğiz' diye büyük bir gulet resmi göstermiş ve Bodrum'a getirmişler. Burada da 2 gün beklemişler. Aileyle 15 kişiyi daha silah zoruyla küçük bir tekneye bindirmişler ve tekne batmış."

 - Ailenin diğer üyeleri de Afganistan'a götürüldü

Cesetlerine ulaşılan ailenin 6 aylık bebekleri ve diğer çocukları incelemenin ardından Muğla Adli Tıp Kurumuna gönderildi. Cenazeler otopsi işlemlerinin tamamlanmasının ardından Afganistan Türkleri Uluslararası Sosyal Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ferhat Sucu aracılığıyla yakınları tarafından teşhis edilerek teslim alındı.

Cenazeler, işlemlerinin ardından karayolu ile Esenboğa Havalimanı'na buradan da defnedilmek üzere uçakla Afganistan'a götürüldü.

-Devlet töreniyle toprağa verildiler 

Ailenin Afganistan'ın tanınmış simalarından olduğuna işaret eden Sucu, cenazenin Afganistan'da büyük bir konvoyla karşılandıktan sonra devlet töreninin ardından Afganistan'ın en büyük camisinde düzenlenen cenaze töreniyle toprağa verildiğini sözlerine ekledi.

Afgan aileden geriye, çocukları ile mutlu günlerde çektikleri fotoğraflar kaldı.