Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından destek verilen TİKA Hartum Ebe Eğitim Merkezi’nde eğitim alan 50 Ebe adayı öğrencinin Obstetrik Eğitimi tamamlandı. Eğitim programlarını tamamlayan ebe adayı öğrencilere sertifikaları takdim edildi.

Sudan dünyada anne ve çocuk ölümlerinin en fazla görüldüğü ülkelerden bir konumunda yer alıyor. Bu kapsamda TİKA tarafından Sudan sağlık alt yapısının güçlendirilmesine yönelik eğitim projeleri tüm hızıyla devam ediyor. Hartum Mesleki Eğitim Merkezi’nden seçilen 11 başarılı ebe adayı son sınıf öğrencisinin Hartum Yunus Emre Kültür Merkezinde Türkçe eğitimleri devam ediyor.

Ebe adayı son sınıf öğrencisi Sudanlı öğrenciler Ekim ayı başında Samsun 19 Mayıs Üniversitesinde uygulamalı ebe eğitimlerine başlamaları planlanıyor. Söz konusu üniversite heyetinin 2016 yılı sonunda Hartum’da yapmış oldukları temaslar çerçevesinde TİKA ve Samsun 19 Mayıs Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında Sudan tarafından ön incelemelerde bulunmak üzere Dr. İsmail Busara başkanlığında 4 kişiden oluşan Sudan Sağlık Bilimleri Akademisi heyeti TİKA ve 19 Mayıs Üniversitesi Rektörlüğünü ziyaret ettiler.

Öte yandan yine TİKA organizasyonu ile Uluslararası Doktorlar Birliği AID üyesi 4 uzman hekim ve 1 ebe den oluşan obstetrik heyeti Hartum Ebe Eğitim Merkezi’nde 4 gün süre ile toplam 50 ebe adayı öğrenciye uygulamalı eğitim verdi. Tamamlanan eğitimlerin ardından düzenlenen sertifika törenine çok sayıda basın mensubu ve Sudanlı davetli iştirak etti.

Sertifika töreninde konuşan Sudan Sağlık Bilimleri Akademisi Başkanı Dr. İsmail Busara, Dış İlişkiler Daire Başkanı Defaallah Mohammed ve Akademi öğretim üyesi ve Ebe Eğitim Merkezi Müdürü Tarık Ali Saad Sudan sağlık alt yapısına vermiş olduğu destekten dolayı TİKA’ya şükranlarını iletti.