Tokat’ta hobi olarak Osmanlı dönemi savaş aletlerinden yapmaya başlayan Sami Erçin, yüzlerce zırh yaparak yurt içi ve yurt dışına gönderdi.

Tokat İl Sağlık Müdürlüğünden 18 yıl önce emekli olan 4 çocuk babası 68 yaşındaki Sami Erçin, bilgisayar programcısı oğulları ile birlikte hobi olarak Osmanlı dönemi savaş aletleri yapıyor. Bilgisayar atölyesinde adeta ilmek ilmek demir halka dokuyarak zırh yapan Erçin, bir zırhın yaklaşık 40 bin demir halkadan oluştuğunu söyledi. Haftanın 5 günü yaklaşık 16 saatlik çalışma ile 2 ayda bir zırh yapabildiğini ifade eden Erçin, 16-17 kilo ağırlıkta olan bir zırhın 3-4 bin liraya mal ettiğini söyledi. Zırh yapmanın sabır gerektiren bir iş olduğunu ifade eden Erçin, “Kendimi dinleyip, hastalık olmuyor. Sabrım olduğu için devamlı bu işle uğraşıyorum. Zamanımı değerlendiriyorum. Hafta içerisinde çocuklarımın iş yerinde bu işle uğraşıyorum hafta sonları ise bahçeye gidiyorum” dedi.

Katar’a zırh gönderdi

Osmanlı süvari zırhlarına ilginin her geçen gün arttığına dikkat çeken Erçin, “Katar’a zırh gönderdim, yurt içinde bir çok ile gönderdim. Trabzon’dan Bursa’ya, Ankara’dan İstanbul’a zırh gönderdim. Şahıslar zırh almak istediklerinde pahalı geliyor. Resmi kurumlar alıp bina girişlerinde ecdadımızın eserlerini sergileseler herhalde daha çok talep olur” diye konuştu.

Zırhlar tamamen el yapımı

Çin’den üretilip getirilen savaş kostümleri olduğunu ifade eden Erçin, “Çinlilerin yaptıkları makine örme şeklinde benim yaptığım zırhlar tamamen el yapımı. İstanbul’da zırh yapanlarla görüştüm onlar da başka teknikler kullanıyor. Benim yaptığım ilk çağlarda yapılan örme tekniği ile tamamen el işi olarak yapıyorum. Bu zaten bir peygamber mesleği Hz. Harun’un mesleği, o bulmuş bizde tesadüfen devam ediyoruz. Yani bir meslek değil, hobi olarak yaptığım için çok hızlı gidiyor. Zevkle bu işi yapıyorum" ifadelerini kullandı.