Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu Yönetmelik ile Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS), başvuruların alınması, inceleme ve karar alma süreçlerine ilişkin çeşitli hususlarda yeni düzenlemeler getirildi.

Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik ile TÜBİS, başvuruların alınması, inceleme ve karar alma süreçlerine ilişkin olarak çeşitli hususlarda yeni düzenlemeler getirildi. Buna göre başvurular şahsen veya avukat aracılığıyla elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden TÜBİS ile yapılacak. Elektronik ortamda e-Devlet’ten başvuru yapan ve güvenli elektronik imzası veya mobil imzası olmayan tüketicilerin, ıslak imzalı başvuru formunu varsa ekinde bilgi ve belgelerle birlikte 15 gün içerisinde ilgili tüketici hakem heyetine iletme yükümlülüğü kaldırıldı. Değişiklik ile birlikte e-Devlet kapısı üzerinden TÜBİS’e başvuru yapılması ile başvuru işlemleri tamamlanmış olacak. Aynı zamanda e-Devlet kapısından gelen başvuruların güvenli elektronik ya da mobil imza ile imzalanmasına gerek kalmayacak. Bu şekilde bürokrasinin azaltılmasına ve tüketicinin kolayca başvuru yapabilmesine imkan tanınıyor.

TÜBİS’in kullanımı zorunlu hale getirildi

Tüketici hakem heyetlerinin iş ve işlemlerinde kullanılması zorunluluğu bulunan TÜBİS, tüketicilerin elektronik ortamda şikayetlerini iletebildikleri ve tüketici hakem heyetlerinin iş ve işlemlerini gerçekleştirdikleri çevrimiçi bir sistem olarak TÜBİS’in gerek başvuru sahipleri, gerekse tüketici hakem heyetleri tarafından hızlı, etkin ve kolay kullanımının sağlanması amacıyla yeni bir yazılımla TÜBİS’in doğru, eksiksiz ve zamanında kullanımına ilişkin olarak yeni bir düzenleme yapıldı.

İnceleme süreci hızlandırıldı

Tüketici hakem heyetlerinin esas olarak 6 ay içinde karar vermesi gerekiyor. Bunun yanında söz konusu inceleme sürecinin daha da kısaltılabilmesi amacıyla bilirkişi incelemesine ilişkin işlemler tüketici hakem heyeti başkanının yetkileri arasına dahil edildi.

Tüketici hakem heyetinin tarafsızlığı güçlendirildi

Çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör temsilcilerinden oluşan ve çoğulcu temsil anlayışıyla oluşturulmuş hakem heyetlerinin kendilerine yapılan başvurularda tarafsızlıklarını güçlendirmek amacıyla başkan, üye ve raportörlerin tüketici hakem heyetlerinde bilirkişi olarak görevlendirilemeyecekleri de düzenlendi.