Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Türkiye’de en iyi pestil ve kömenin Gümüşhane’de üretildiğini belirterek, kendi elleriyle pestil serdi.
Şiran ilçesinde bulunan ve ihracata başlayan Sultan Pestil Köme fabrikasını ziyaret eden Vali Memiş, burada firma yetkilisi Bekir ve Fatih Kara’dan bilgi alarak üretim aşamalarını inceledi.
Kazanlarda 110 derecede kaynayan pestil herlesini pestil bezine serme işlemini de bizzat kendisi yapan Vali Memiş, doğal enerji kaynağı pestil ve kömenin sonra ki üretim aşamalarını da inceledi.

“Türkiye’de en iyi pestil ve köme Gümüşhane’de üretiliyor”
Özel elbiseleriyle fabrikada pestil ve kömenin tüm üretim aşamalarını bizzat yerinde gören Vali Memiş, gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye’de en iyi pestil ve kömenin Gümüşhane’de üretildiğini söyledi. Gümüşhane’de üretilen pestilin başlangıcından sonuna varana kadar tüm üretim aşamalarında fenni şartlara uygun, hiçbir sağlığa zararlı katkı maddesi olmaksızın üretim yapıldığını vurgulayan Vali Memiş, buna karşın pestil ve kömenin en önemli hammaddelerinden birisi olan cevizi ithal ettiklerini ve bu konuyla ilgili çok önemli bir çalışma yürüttüklerini kaydetti.

“2017’de 50 bin ceviz fidanı toprakla buluşacak”
Gümüşhane olarak beş yıl sonra dışarıdan ceviz almayacaklarını ifade eden Vali Memiş, “İlkbaharda hep beraber 30 bin ceviz dikeceğiz. Cevizi dikeceğimiz yerlerde damlama sulaması, toprak tahlilleri yapılmış, havuzu, su tankları hazır. Profesyonelce bu işi sahiplenecek ve bundan meyve üretecek çiftçilerimiz. Kalan 20 bin cevizi de 2017 Ekim-Kasım aylarında dikeceğiz. Bunları bize sağlayan Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’na teşekkür ediyoruz” dedi.

“Sadece turizmle olmaz, üretimle kalkınmalıyız”
Gümüşhane olarak pestil ve kömeyi çok önemsediklerini kaydeden Vali Memiş, sadece hizmet sektörüyle kalkınılamayacağını, üretime dayalı bir kalkınma gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Biz turizm şehriyiz. Turistik anlamda çok önemli değerlerimiz var ama sadece hizmet sektörü ile turizmle kalkınamazsınız. 2008 ekonomik krizinde Yunanistan battı, İspanya sallandı. Nedeni ise sadece hizmet sektörü ile kalkınmayı seçmelerinden kaynaklandı. Turizm olarak muazzam bir kapasiteleri var ama üretmedikleri, sanayi ve tarım üretimi olmadığı için iflas ettiler. Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak bütün ülke sathında hem turizmle hem de üretimle kalkınacağız. Hayvancılıkla, organik tarımla. İnşallah kalkınmamızı bu şekilde tamamlayacağız” diye konuştu.
Türkiye’de bazı şehirlerin hediye edecek bir ürünü olmadığını, markalaşmış, alameti farika olmuş bir ürünün çok olmadığını kaydeden Vali Memiş, Gümüşhane’de pestil, köme, Kelkit havzası fasulye, süt ürünleri olduğunu ve Gümüşhane olarak çok şanslı olduklarını söyledi.
Vali Memiş, Gümüşhane’de pestil-köme tanıtım grubu oluşturulması ve ihracata yönelik çalışmaya başladıklarını da sözlerine ekledi.