Gümüşhane’nin eski yerleşim yeri olan ve Türk, Rum ve Ermenilerin yüzyıllar boyunca birlikte yaşadığı, çok sayıda tarihi eserin bulunduğu, kent merkezine çok kısa mesafede ve yapımı planlanan kayak merkezinin bitişiğindeki Süleymaniye Mahallesini turizme kazandırma çalışmaları devam ediyor.

Vali Okay Memiş’in göreve gelmesinin ardından Belediye Başkanı Ercan Çimen’le birlikte Cuma günleri kullanmak mahallede ofis açması ve yürütülen diğer çalışmaların ardından bugün yapılan toplantıyla önemli bir konu daha çözüme kavuşturuldu.

Doğal ve kentsel sit alanı olan mahallede onay aşamasındaki koruma amaçlı imar planına uygun olarak mahalledeki ana yolların yapılabilmesi için hak sahibi olan mahalle sakinleriyle Zeki Kadirbeoğlu konağında Vali Okay Memiş’in başkanlığında toplantı yapıldı.

Toplantıda planda belirlenen ana yollarda yapılacak çalışma sırasında vatandaşların tapulu arazilerine denk gelen bölümlerde plan onaylandıktan sonra Belediye Başkanlığı tarafından kamulaştırma yapılması, fakat çalışmaların başlayabilmesi için vatandaşların muvaffakiyet vermesi noktasında ortak karar alındı.

Belediye Başkanı Ercan Çimen, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş ve mahalle sakinlerinin katıldığı toplantıda ihalesi yapılan yollarla ilgili İl Özel İdaresi Plan Proje Müdürü Ali Sait Sarıçiçek tarafından bilgi verildi.

“Artık devlet olarak buraya daha hizmet, daha fazla yatırım yapmak istiyoruz”

Yüksek Mimar Burak Dolu’nun da mahalledeki çalışmalar ve dünyada yapılan örneklerden oluşan sunumunu gerçekleştirdiği toplantıda konuşan Vali Memiş, Süleymaniye Mahallesi’nin bir turizm merkezi olmasının yanında kış turizminin de yapılabileceği bir alan olduğuna dikkat çekerek, “Burayla ilgili bir imar planı çalışması var. Koruma amaçlı imar planı çerçevesinde biz artık mesafe almak istiyoruz. Süleymaniye Mahallesinin inşallah asfaltını yapacağız önümüzdeki ay. Artık devlet olarak buraya daha hizmet, daha fazla yatırım yapmak istiyoruz” dedi.

“Zaman kaybına tahammülümüz yok”

Zaman kaybına tahammüllerinin kalmadığını vurgulayan Vali Memiş, “Ben Valilik görevinde 9 ayı bitirdim. Geldiğimden beri herkesin dilinde bir Süleymaniye vardı. Burası çok önemli ve kıymetli. Gümüşhane olarak burayı adeta Safranbolu, Beypazarı gibi yapacağız. Sivil Gümüşhane mimarisiyle bezenmiş bir yer yapacağız inşallah” diye konuştu.

“Söylenenlerin lafta kalmasından yorulduk”

Gümüşhane için 2017 yılını turizmde hamle yılı olarak belirlediklerini, bu yıl turist otobüslerinin Süleymaniye’ye gelmesini istediklerini ifade eden Vali Memiş, “Söylenenlerin lafta kalmasından yorulduk. O zaman adım atacağız. Acelemiz var. Artık dünyada şehirler yarışıyor. Trabzon’a 500 bin Arap turist geliyor. Biz bu pastadan pay almak istiyoruz. Onun için biraz hızlanmamız gerekiyor. Güzel çalışmalarımız var. 2017 yılı turizmde bir hamle yılımız olacak” ifadelerini kullandı.

“Sizden istediğimiz gayrimenkullerinize değer katacak bir şey”

Koruma amaçlı imar planına uygun bir şekilde turistlerin mahalle içerisinde yürümesini sağlayacak yolları yapmak istediklerini fakat bu yolların bazı kısımlarında vatandaşların mülkiyetinden geçmek durumunda kalacaklarını belirten Vali Memiş, “Burada bize müsaade edin. Ardından Belediyemiz kamulaştırma konusunu yapacak. Eğer bunu yapmazsak, buna müsaade etmezseniz buraya 10 yıl daha kimse uğramaz, biz zerre kadar mesafe alamayız. Sizden istediğimiz gayrimenkullerinize değer katacak bir şey. Geçtiğimiz yıl doğal parke taşı ihalesini yaptık. Elektrik hatları yer altına alınacak, doğalgaz buraya kadar geldi, bütün evleriniz doğalgazla ısınabilecek. Onun için de bu yılları tespit etmemiz lazım. Şuanki haliyle buraya turizm merkezi dersek insanlar bize güler. Bizim yatırımlara devam etmemiz lazım” dedi.

“Canca Kalesiyle Süleymaniye tam bir turizm merkezi olacak”

Toplantının yapıldığı ve Belediye Başkanlığı tarafından restore ettirilen Zeki Kadirbeoğlu konağının restoran olacağını, butik otel için çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Vali Memiş, “Biraz mesafe almamız lazım. Ben her hafta Cuma günleri buradaki ofisimize geliyorum. Belediye Başkanımız da aynı şekilde. Rektörümüz de yer bakıyor. O da gelecek. Zeki Kadirbeyoğlu Konağını restoran yapacağız. Butik otel için çalışmalara başladık. Burayı canlandıracağız. Aynı zamanda kayak merkezi için yol yapacağız. Canca kalesi turizm yatırımına alındı. Oraya da başlıyoruz inşallah bu yıl. Canca Kalesiyle Süleymaniye tam bir turizm merkezi olacak. Bize müsaade edin. Buradan olumlu karar çıkarsa Pazartesi günü iş makineleri gelecek ve yollarda çalışmaya başlayacağız” diyerek sözlerini sonlandırdı.

“Koruma amaçlı imar planına göre yolları yaptıktan sonra plan onaylanınca sizlere kamulaştırma paralarını ödeyeceğiz”

Belediye Başkanı Ercan Çimen de Vali Okay Memiş’e şehrin her noktasında olduğu gibi Süleymaniye Mahallesine gösterdiği duyarlılıktan dolayı teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Burada biraz hızlı hareket etmemiz lazım. Küçük hesapları yapmamamız lazım. Bu hesapları yaptığımız zaman her yıl bir önceki yılı aratıyor ve hızlı yürütemiyoruz. Altyapısını Valiliğimizin önderliğinde bir noktaya getirdik. Yapacağımız yollar, duvarlar buraya değer katacak. Koruma amaçlı imar planına göre yolları yaptıktan sonra plan onaylanınca sizlere kamulaştırma paralarını ödeyeceğiz. Bugün bu işler bizlere engel oluyor. Sizlerin destek vermesini bekliyoruz” dedi.

Şehir içindeki dere ıslahı çalışmasında çoğu yeri vatandaşların rızasıyla geçtiklerini hatırlatan Çimen, “Bu mahallede sizler yıllardır yaşıyorsunuz. Burayı biz çok önemsiyor ve değer veriyoruz. Bu konuda sizlerden destek bekliyoruz” diye konuştu.

Toplantıda daha sonra vatandaşlar söz alarak yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Plana uygun olarak düzenlenecek yollarda vatandaşların parseline denk gelen 12 noktayla ilgili vatandaşlardan muvaffakiyet alınan toplantının sonunda çalışmaların önümüzdeki Pazartesi günü hemen başlaması ve yollarla birlikte elektrik, doğalgaz ve diğer altyapı çalışmalarının da birlikte sürdürülmesi kararlaştırıldı.