Gümüşhane Valisi Okay Memiş, göreve geldiği günden beri ziyaret ettiği her köy, ilçe ve beldede ahırları bizzat inceleyip, çiftçinin sorunlarını yerinde görüyor.
Şiran ilçesinde gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Karaca Mahallesi’nde Sezai Aydın’a ait 35 büyükbaş hayvanlık mandıra ile aynı mahalledeki 80 büyükbaş hayvanlık Karaca Kooperatifi mandırasını ziyaret ederek kooperatif yöneticisi Volkan Baykuş’tan bilgi alan Vali Memiş, ayrıca ilçeye bağlı Akbulak köyündeki bir üreticiyi de ziyaret etti.
Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Memiş, toplumun tüm kesimleriyle ortaklaşa karar verdikleri Gümüşhane’nin kalkınmasının 3 sacayağından birisinin tarım ve hayvancılık, diğerlerinin ise turizm ve madencilik olduğunu hatırlattı. Turizmin çok önemli olmasına karşın sadece turizm yetmeyeceğini, mutlaka üretim yapılması gerektiğini kaydeden Vali Memiş, “Hayvancılık da madencilikte bir üretim. Bir mandıra bir fabrika diyoruz. Ve kollarımızı sıvadık. İl merkezi ve diğer ilçelerimizde de yapıyoruz ama daha çok hayvancılığın yoğun olduğu Kelkit havzasında mandıra sayısını artırıyoruz. Kelkit ilçesinde hayvan ihtisas organize sanayi bölgesi kurmanın çalışmalarını başlattık. 248 müracaatçı var. Eğer hedefimize ulaşabilirsek 23 bin 400 büyükbaş hayvan olduğu bir alan olacak” dedi.
Şiran ilçesinde büyük mandıra işletmelerini gezdiklerini ifade eden Vali Memiş, “Bunu teşvik ediyoruz. Tarım Bakanlığımızın bu yönde çok güzel teşvikleri var. 100 baş veya 50 baş üstü ahırlara yüzde 50’sini hibe ediyor. Bunu vatandaş maliyetini düşürerek yüzde 70’e kadar çıkartabiliyor. Hayvan alımında da yüzde 30’unu bakanlığımız hibe olarak veriyor. Eğer İPARD’a dahil edilirse Gümüşhane yüzde 65’e varana kadar hayvan desteğini sağlamış olacağız” ifadelerini kullandı.
Hayvancılığı çok önemsediklerini, bu ziyaretlerle de üretimi devam ettirmeyi amaçladıklarını dile getiren Vali Memiş, il genelinde 29 gölet inşaatının devam ettiğini, bununla birlikte arazi toplulaştırma çalışmalarına başladıklarını belirterek, sulu tarıma geçerek hayvancılığın en önemli girdisi olan yem bitkisi girdisinin minimuma düşürmeyi planladıklarını söyledi.