Ailevi yüksek kolesterol, nefes darlığı, aşırı yorgunluk ve eklem yerlerinde şişlik şikayetleriyle Muğla'nın Bodrum ilçesinden İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi’ne sevk edilen 11 yaşındaki Ferhat Ünlü, burada tarihe geçecek bir ameliyatla hayata bağlandı. Kolesterol değerinin 700’lerde olduğu belirlenen, tetkikler ve anjiyografisinde kalbi besleyen ana damarda çok tehlikeli bir darlık saptanan Ünlü, sıklıkla 60 yaşından sonra ve çok nadiren de 30 yaştan önce görülen koroner arter (kalbi besleyen damarlarda daralma) hastalığı sebebiyle koroner bypass ameliyatına alındı. DEÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baran Uğurlu ve ekibi, dünyada bu yaşta ender rastlanan ameliyatı başarıyla yaptı.

Prof. Dr. Uğurlu, daha önce 14 yaşındaki bir hastaya yaptıkları koroner bypass ameliyatını, DEÜ Hastanesi’nde ilk kez 11 yaşındaki hastaya uyguladıklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “Ferhat, 11 yaşında olmasına rağmen kalp damarlarında ciddi problem olduğu için koroner bypass ameliyatı olmak zorunda kaldı. Bu ameliyat normalde 50-60’lı yaşlardan sonra ileri yaş hastalığının tedavisi olarak biliniyor ama Ferhat’ın özel bir durumu var. Ailevi kan yağları çok yüksek. O yüzden bu hastalığa çok erken yakalanmış durumda. Bir ay önce artan şikayetleri üzerine hasta, önce Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuk Kardiyolojisi’ne başvuruyor ve burada hastalık tanınıyor. Erişkin kardiyologların yardımıyla yapılan koroner anjiyografisinde, kalbi besleyen ana damarda çok tehlikeli bir darlık saptanıyor. Maalesef stent veya balonla tedaviye uygun değil. Bu tür kolesterol problemi olan hastalarda göğüs damarları daha uzun açık kalıyor. Ferhat’ın ameliyatında her iki göğüs damarını kullandık. Hastanın bacağından damar almadık. Ferhat, kolesterol ilaçlarını bundan sonra yoğun şekilde kullanacak. ‘Plazmaferez’ yöntemiyle de arada bir kanının temizlenmesi gerekecek.” dedi.

Üç çocuklu Ünlü ailesinin en küçük oğlu olan Ferhat, ameliyat ve bir haftalık tedavisinin ardından taburcu olmanın sevincini, annesi Elif ve 20 yaşındaki ağabeyi Ferdi ile paylaştı. İlkokul 4. sınıf öğrencisi olan Ferhat, “Şikayetlerim bir yıl önce başladı. Kalbim sıkışıyordu, yürüyemiyordum. Çabuk yorulduğum için sınıftan dışarıya çıkamıyordum. Önce Bodrum’da bir doktora gittik, sonra Dokuz Eylül Hastanesi’ne gelmemizi önerdiler. Eklem yerlerimde kızarıklık ve kabarıklıklar vardı. Kontroller ve anjiyodan sonra ameliyat oldum. Benim yaşımda ilk kez yapılmış. En büyük isteğim, bir an önce okuluma dönmek.” dedi.