Sakarya’nın Geyve ilçesinde gece meydana gelen 4,5 şiddetindeki deprem gözleri yeniden Sakarya’ya çevirdi. 17 Ağustos 1999 ve 12 Kasım 1999’da iki büyük deprem felaketi yaşayan Sakarya’da depremin üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen 531 binada toplam 900 hasarlı konut (daire) hâlâ onarılmadı. 2 yıl önce ağır hasarlıya çevrilen konutların büyük bir kısmında yasak olmasına rağmen ikamet ediliyor.

Sadece 17 Ağustos 1999 depreminde resmi rakamlara göre 4 bin kişinin hayatını kaybettiği Sakarya’da şiddetli bir depremde özellikle orta hasarlı konutların yerle bir olacağı ve büyük can kayıpları yaşanacağı belirtiliyor. Ayrıca hasarsız gibi görünen, yeni deprem yönetmeliği şartlarını taşımayan deprem yorgunu 25 bin bina da inceleme bekliyor.

BİNALAR SAĞLAMLIK TESTİNDEN GEÇEMEMİŞTİ

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Valiliği onarım süresi sona eren arta hasarlı konutlar için yaklaşık 2 yıl önce yıkım kararı alındı. Ancak bu karar henüz hayata geçirilemedi. Bu binalar büyük bir risk oluşturmaya devam ediyor. Bu riski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı çalışma da doğruluyor. 'Binam sağlam' diye itirazda bulunanlara son bir fırsat verilirken, bina sahiplerinin üniversitelerden 'risksiz' raporu almaları halinde hasar kayıtlarının silineceğini duyuruldu. Sakarya Büyükşehir Belediyesi orta hasarlı binaların sağlamlık testi için Sakarya Üniversitesi ile protokol yaptı, inceleme sonucunda 900 konuttan sadece 90 konut güvenli çıktı, 810 konutta büyük risk olduğu belirtildi.

Orta hasarlı binaların büyük çoğunluğunun oturulamaz halde olması sebebiyle Sakarya Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. Marmara depreminden sonra evleri yıkılan konut sahipleri hak sahibi yapıldı ve kalıcı konutlardan uzun vadeli ve uygun ödeme şartlarıyla konut verildi. Büyükşehir Belediyesi, orta hasarlı binaların boşaltılması ve yıkılması için de hak sahipliği uygulamasına benzer bir proje geliştirdi.

ORTA HASARLI KONUT SAHİPLERİ SAĞLAM KONUTLARA İLGİ GÖSTERMEDİ

Proje kapsamında Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliği ile Adapazarı şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Yenikent Bölgesi'nde kısa sürede sağlam konutlar inşa edildi. 22 blok ve 466 daireden oluşan projeden öncelikli olarak orta hasarlı bina sahipleri ve konutları deprem riski taşıyan vatandaşların yararlanması planlandı. Ancak tamamı doğalgazlı, 3+1 ve 107 metrekare olarak tasarlanan konutlara orta hasarlı bina sahipleri ilgi göstermedi. Sağlam konutlara sadece 11 orta hasarlı konut sahibi başvuruda bulundu.

Hasarlı konut sahiplerinin ilgi göstermemesi üzerine satışa çıkartılan konutlar yoğun talep gördü. Konutlar, bulundukları konum ve kat durumlarına göre 91 bin 640 ile 121 bin 816 liradan 12 yıl vade ile alıcı buldu. Konutlar yüzde 15’i peşinat, geriye kalan rakam ise 12 yıl boyunca en düşük 541 en yüksek 719 lira taksitle ödeme imkanı sunuldu.

'25 BİN BİNA İNCELENMELİ'

Öte yandan Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası, 17 Ağustos depreminin 15'nci yıl dönümünde orta hasarlı binalar ve hasarsız gibi çot katlı deprem yorgunu binaların büyük tehdit oluşturduğu uyarısında bulundu. Odadan yapılan açıklamada "1999 depreminden sonra dışarıdan bakıldığında hasarsız görünen çok katlı binalarında yeni deprem yönetmeliği şartlarına göre mutlaka kontrol edilmelerinin hayati önem taşıyor. Şehirde bu durumda olan 25 bin konut bulunuyor. Bu binalar acil olarak incelenmeli. Çünkü olası bir depremde büyük risk taşıyan binalar. Yeni deprem yönetmeliğine göre bu binalar yeniden gözden geçirilmeli. Bu durum orta hasarlı binalardan daha da önemli. En azından orta hasarlı binaların hasarlı olduğu biliniyor. Bu binaların durumu nedir bilen yok." denildi.