İstanbul Anadolu 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 4 kişinin çalıştığı İdeks Danışmanlık şirketine atanan 7 kayyımın şirkete bile uğramadan maaş aldıkları ortaya çıktı.

Kaynak Holding'e bağlı 19 şirket, 1 vakıf ve 1 derneğe kasımda 7 kayyım atanmıştı, daha sonra holdingle bağlantılı olduğu iddia edilen 25 şirkete de aynı kayyımlar görevlendirildi. Bunlardan biri de İdeks Danışmanlık. Sadece 4 kişinin çalıştığı İdeks'ten 7 kayyımın her biri aylık 1000'er TL maaş alıyor. Holding bünyesindeki şirketlerden toplam 67 bin lirayı bulan aylık alan kayyımlardan 6'sı şirkete hiç gelmezken İmran Okumuş'un ise bir kere bir saatliğine uğradığı öğrenildi.

Zaman gazetesinden Celal Kaya'nın haberine göre, 2015 Kasım ayında Kaynak Holding'e bağlı 19 şirket, 1 vakıf ve 1 derneğe 7 kayyım atandı. Daha sonra Kaynak Holding ile bağlantılı olduğu iddia edilen 25 farklı şirket için de aynı kayyımlar görevlendirildi. Bu şirketlerden biri de sadece 4 kişinin çalıştığı İdeks Danışmanlık firması. Son olarak 4 kişinin çalıştığı bu firmaya 7 kişi kayyım olarak atandı. Kayyımlardan biri olan ve 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarında adı geçen İranlı Babek Zencani'nin arkadaşı olduğu ortaya çıkan İmran Okumuş'un, atandığı günden itibaren bir kere İdeks'e geldiği ve diğer 6 kayyımın ise şirkete hiç uğramadığı öğrenildi. Kayyımlar İdeks firmasından her biri biner lira olmak üzere toplam 7 bin lira maaş alıyor.

İMRAN OKUMUŞ SADECE 1 DEFA UĞRAMIŞ

Kaynak Holding ile İdeks'in hiçbir ilgisi olmadığını belirten İdeks'in avukatı Hakan Kahraman, şirket sermayesinin tamamının müvekkilinin şahsına ait olduğunu söyledi. Kahraman, İstanbul Anadolu 2. Sulh Ceza Hakimliği'ne 4 kişinin çalıştığı İdeks Danışmanlık şirketine 7 kayyım atanmasına itiraz ettiklerini belirtti. Avukatın itiraz dilekçesinde, "Müvekkilimin sahibi olduğu şirkete kayyım atanması kararından bu yana 1 ay geçmesine rağmen şirket merkezine kayyımlardan sadece İmran Okumuş bir saat uğramıştır. Bu durum bile kayyımların yetersizliğine karinedir." ifadeleri yer aldı. Av. Kahraman, mahkeme heyetinden, 'Kayyım atamasına ilişkin 5271 sayılı Ceza Muhakeme Kanunu madde 268 hükmü uyarınca kaldırılmasını' talep etti.

7 KAYYIMIN 1 AYLIK MAAŞI 469 BİN LİRA

Kaynak Holding ve bünyesinde bulunan 19 şirket, bir vakıf ve bir derneğe Kasım 2015'te kayyım atanması yapıldı. Mahkeme kayyımlar için ilk önce her bir şirket için 5 bin TL olmak üzere kişi başı toplam 105 bin TL maaş bağlandı. Daha sonra bu maaş şirket başı 2 bin TL'ye düşürülerek toplam 42 bin TL oldu. Anadolu 2. Sulh Ceza Hakimliği, Kaynak Holding'e bağlı olduğu iddiasıyla 25 şirkete daha aynı yöntemle kayyım ataması yaptı. Hakimliğin kararıyla, kayyımlara şirket başına bin TL maaş bağlandı. Tartışmalı olan maaşına 25 bin lira daha eklenmiş oldu. Daha önceki 42 bin lira ile birlikte her bir kayyımın toplam aylık ücreti 67 bin liraya çıktı. Kayyımların şirkete aylık maliyeti ise 469 bin lira oldu.