Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, basında çıkan Suriyeli sığınmacıların Türkiye’de çalışma hayatına gireceğine yönelik, "Bu konuyla ilgili geçtiğimiz aylarda göç yasasını çıkardık. Bu yasayla ilgili ikincil mevzuatın yayınlanmasını bekliyoruz. Yayınlanır yayınlanmaz bir bakanlar kurulu kararı ile Suriye’den Türkiye’ye sığınmış olan Suriyeli vatandaşların Türkiye’nin açık işler pozisyonları dikkate alınarak istihdamları veya nitelikli Suriyeli vatandaşların bu nitelik özelliklerinden yararlanılması konularında çalışmamız olacak." dedi.

Bakan Faruk Çelik, ATO Congresium’ da 7. İş, Güvenlik ve Yaşam Ankara toplantısına katıldı. Çelik toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Suriyeli sığınmacıların Türkiye’de çalışma hayatına gireceğine yönelik basında çıkan haberlere yönelik soruya Çelik, basında çıkan yüzeysel değerlendirmelerin doğru olmadığını ifade ederek bu konuyla ilgili geçtiğimiz aylarda göç yasasını çıkardıklarını bu yasayla ilgili ikincil mevzuatın yayınlanmasını beklediklerini söyledi.

Çelik çalışma izinlerine ilişkin şunları aktardı: "Suriye’den buraya gelmek zorunda kalan Suriyeli vatandaşların çalışma izinleriyle ilgili olarak maalesef yüzeysel birçok değerlendirme yapılıyor. Bu değerlendirmelerin doğru olmadığını ifade etmek istiyorum. Bu konuyla ilgili geçtiğimiz aylarda göç yasasını çıkardık. Bu yasayla ilgili ikincil mevzuatın yayınlanmasını bekliyoruz. Yayınlanır yayınlanmaz bir bakanlar kurulu kararı ile Suriye’den Türkiye’ye sığınmış olan Suriyeli vatandaşların Türkiye’nin açık işler pozisyonları dikkate alınarak istihdamları veya nitelikli Suriyeli vatandaşların bu nitelik özelliklerinden yararlanılması konularında çalışmamız olacak. Milyonlarca insanın burada sığındıkları, şemsiyesi altına girdikleri ülkede eğer kendi ayakları üstünde durma imkanı varsa onların bu niteliğinden yararlanmak doğru bir adımdır diye düşünüyoruz. Kendi bünyemizde yürüttüğümüz istihdam politikalarımızı etkileyecek değildir. Açık iş pozisyonlarımız var her ilde. O çerçevede bu kardeşlerimizin değerlendirmesi ile ilgili bakanlar kurulu kararı yayınlandıktan sonra daha ayrıntılı şeyler söyleyebiliriz. Gelenlerin ne kadar sayıda insanın çalıştırılacağı değil, açık iş pozisyonları dikkate alınarak bu iş gücünden yararlanma konusu güdeceğimizi ve ucuz iş gücüne dönüştürme söz konusu değildir. Açık iş gücü çerçevesinde bunlar ele alınacaktır. Meslek gruplarının diplomaları ile bize müracaat eden yok. Pasaportu ile gelip burada çalışma talebinde bulunanlara izin verme imkanımız var. Ama asıl kitlenin konumunun, durumunun ne olduğu bizce şuan da bilinen bir durum değildir."