Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, çarşı merkezde bulunan ve 1998 yılından beri faaliyet gösteren Zağnos Körfez Dershanesi'nin iki ayrı cephesinde bulunan tabelalarını hiçbir mahkeme kararı olmaksızın yerinden indirdi.

Akşam saatlerinde dershane önünde gelen ekipler, dershane avukatının tüm girişimlerine rağmen hukuksuz bir şekilde tabelaları saatler süren bir çalışmanın ardından vinç yardımıyla indirdi. Dershane yetkilileri tabelaları indirenler hakkında bugün savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Merkez Eski Kuyumcular Mahallesi Mekik Sokak üzerinde bulunan ve 16 yıldan beri aynı binada hizmet veren Zağnos Körfez Dershanesi'nin tabelaları Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri tarafından yaklaşık 6 saat süren bir çalışmanın ardından yerinden söküldü.

MAHKEME KARARI YOK

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na ait iki araç ve kiralanan bir vinç, saat 19.00'da 7 katlı dershanenin önüne geldi. Ekipler, dershane yetkililerinden habersiz bir şekilde çalışmalara başladı. Tabelaları sökmeye başlayan ekiplerden dershane avukat Mehmet Ali Yıldız, mahkeme kararı istedi. Ancak ekipler ellerinde mahkeme kararı olmadığını söyledi. Bunun üzerine olay yerine polis ekipleri çağrıldı. Avukat Yıldız, polis ekiplerine olayın kanunsuz olduğunu ve müdahale edilerek tutanak tutulmasını istemesine rağmen bu talebi yerine getirilmedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'un başkanlığını yaptığı Ahmet Tolon Müsbet ve Manevi İlimler Vakfı'na ait olan binanın tabelalarının sökülmesine vatandaşlar da tepki gösterdi. Olay yerine gelen İtfaiye Daire Başkanı Nazım Ergelen ve Yardımcısı Fikret Tezcan, tüm girişimlere rağmen tabelaların söküleceğini ifade etti. AK Parti Karesi Belediyesi Meclis üyesi ve vakfın avukatı olan Mehmet Birol Şahin ile bazı vatandaşlar arasında da kısa süreli tartışma yaşandı.

POLİS TUTANAK TUTMADI

Balıkesir Körfez Dershaneleri Genel Müdürü Mahmut Şahin, ekiplerin hiç bir mahkeme kararı olmaksızın hukuksuz bir şekilde tabelaları söktüğünü belirterek, "Bu hiç bir şekilde hukukla izah edilemeyen bir durum. 'Ben yaptım oldu' mantığı içerisinde tabelalarımızı söküyorlar. Hiçbir mahkeme kararı yok. Polisi çağırdık, polis tutunak tutmaktan içtinab ediyor. Bu memleketin vatandaşının malını, canını korumakla yükümlü polis, tutanak tutmaktan içtinab ediyor. Polis bile çekiniyor. Çağırdık, polis tutanak tutmadı. Memleketin geldiği hal bu" dedi.

Dershane avukatı Mehmet Ali Yıldız, hiçbir şekilde mahkeme kakarı olmadığını belirterek, uygulamanın tamamen hukuksuz olduğunu ifade etti. Daha önce bununla alakalı kendilerine herhangi bir tebligatın yapılmadığını belirten Yıldız, "Buna ilişkin kanunda kaldırılmasına ilişkin herhangi bir usul yok. Buna rağmen tek taraflı aldıkları bir karar var. Gece yarısı bir operasyonla bunu uyguluyorlar. Bu uygulamayı engellemek için başvurduğumuz güvenlik görevlileri seyirci kaldılar. Bizim malımızı korumaktan ziyade birilerinin emrini uygulamak için buradalar. Biz tamamı hakkında şikayetçi olacağız. Maddi ve manevi olarak haklarımızı tamamen arayacağız" ifadelerini kullandı.

İŞÇİLER GÜVENLİK ÖNLEMİ OLMADAN ÇALIŞTI

Olay yerine gelen polis ekiplerinin tutanak tutmaması üzerine, dershane avukatları tarafından hazırlanan tutanak, olaya tanıklık eden dershane öğretmenleri ve vatandaşlar tarafından imzalandı. Öte yandan 7 katlı binanın tabelalarını söken işçilerin metrelerce yukarıda hiçbir güvenlik önlemi almadan çalışması vatandaşların tepkisine neden oldu. Son günlerde özellikle inşaatlarda yaşanan ölümlü kazalardan hiç bir şekilde ders alınmadığını belirten vatandaşlar, işçilerin metrelerce yukarıda baretsiz ve emniyet kemeri takmadan çalışmalarını ihmal olarak değerlendirdi.

Konuşmaların ardından ekipler yaklaşık 6 saat süren bir çalışmalanın ardından vinç ve itfaiye araçlarının yardımıyla dershanenin iki ayrı cephesinde bulunan tabelaları indirdi. Bu arada ekipler tabelaları indirirken, AK Parti İlçe Başkanı ve bazı meclis üyelerinin dershanenin karşısında bulunan bir kafetaryada oturup çalışmaları izledikleri görüldü.