Aktif Eğitim-Sen Balıkesir İl Temsilcisi Engin Uçan, ilde dört yıllık görev süresi dolan 326 okul müdüründen, performans değerlendirmesine göre 75 puan barajını aşan 153 okul müdürünün görevde kaldığını belirterek, "Görevde kalan 153 okul müdüründen yüzde 80'i siyasi iradeye yakın sendika üyesidir. Değerlendirme adil olmadığı gibi diğer başarılı okul müdürleri kıyıma uğramış, iktidara yakınlığa göre geçer not verilmiştir." dedi.

Aktif Eğitim-Sen Balıkesir İl Temsilcisi Uçan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okul müdürlerinin performans değerlendirmelerine ilişkin yaptığı açıklamada yapılan adaletsizliğe dikkat çekti. Uçan; MEB tarafından 13 Haziran 2014 tarihi itibariyle görevlerinden alınan yaklaşık 16 bin okul müdürünün yeniden görevlendirilebilmeleri için yapılan değerlendirme süresinin tamamlandığını ve puanların açıklandığını bildirdi.

Okul ve kurum yöneticilerinin performans değerlendirmesi için 40 puanı okul içi, 60 puanı da milli eğitim müdürlüklerince yapılan puanlamada, 75 puanı alabilen müdürlerin başarılı sayıldığı bilgisini veren Uçan, "Okul içi öğretmen, öğrenci ve veliden 40 tam puan alan birçok okul müdürü ise ilçe milli eğitim müdürlüklerinden 35 puan verilmeyerek başarısız sayılmışlardır. Değerlendirmenin yüzde 60 gibi sonucu doğrudan belirleyen kısmını ilçe milli eğitim müdürü ve iki şube müdürü 'kanaat getirmişlerdir'. Tamamına yakını hükümete payanda sendikanın belirlediği kişilerden oluşan, yeni atanan ilçe milli eğitim müdürleri ile bir kısmı atamaları iptal edilen, bir kısmı da geçici olarak görevlendirilen şube müdürlerinin, önceden birlikte çalışmadıkları, adını bile bilmedikleri, yeteri kadar tanımadıkları okul müdürlerine 100 puanlık değerlendirmenin 60 puanlık kısmını nasıl takdir ettikleri merak edilmektedir. Kendi sendikalarına üye olmayanların dışlandığı ve malum sendikanın hazırladığı listeler üzerinden çalışılarak puanlamaların yapıldığı, üyeleri bu milletin evladı ve devlete vatandaşlık bağıyla da bağlı, vergi mükellefiyeti olan diğer sendika mensuplarına ise düşük puanların verildiği görülmektedir." diye konuştu.

Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde okul yöneticilerinin puanlamalarının da belli olduğunu ifade eden Aktif Eğitim-Sen Balıkesir İl Temsilcisi Engin Uçan, günler öncesinden yüksek sesle vurguladıkları 'liyakat esas alınmalı' söylemine karşı maalesef kulakların tıkandığını, tecrübe, başarı ve liyakatin hiçe sayıldığını vurguladı. Uzun yıllardan beri okulları idare eden başarılı okul müdürlerinin görevden alınarak tasfiye edildiğini aktaran Uçan, "Bu görevden almalar, hangi kritere göre yapılmıştır? Başarılı okul müdürleri adeta siyasi kıyıma uğramıştır. İlimizde değerlendirmeye alınan 326 okul müdüründen yüzde 80 gibi yüksek oranda yandaş sendika üyesine geçer not verilmiş ve diğer okul müdürleri o sendikaya üye olmadıkları gerekçesiyle adeta cezalandırılmışlardır. Burada sitemimiz 75 ve üzeri puan alan okul müdürlerine değil, değerlendirmede adil davranmayan ve malum sendikanın hazırladığı listelerle hareket eden yetkilileredir. Yapılan bu hukuksuz işlemin adalet imbiğinden süzülerek hakikatin tecelli edeceğine inanıyor, birileri tarafından başarısız sayılsalar da o müdürlerimizin kamu vicdanında başarılı olduklarını da buradan ilan ediyoruz." şeklinde konuştu.

Bandırma Anadolu Lisesi'nde müdür olarak görev yapan Çağlar Torunlar'ın, her zaman ilçenin en iyi müdürleri arasında gösterildiğini belirten Uçan, şöyle devam etti: "Görev yıllarında maaşla ödüllendirme, takdir ve teşekkür belgeleri almış, seminer ve proje çalışmaları yapmış bir okul müdürüne değerlendirmede yüzde 60'ını oluşturan ilçe milli eğitim müdürü ve şube müdürlerinin verdiği puan sadece 1,25'dir. Bu verilen puanda hiç bir gerçekçi ve şeffaf puanlama görülmemektedir. Kısaca 'Bana sendikanı söyle sana nasıl müdür olduğunu söyleyeyim.' atasözünü akıllara getirmektedir. Okullarında başarılı olduğunu öğrenci, veli ve öğretmen puanlamasında tam puan alarak kanıtlayan okul müdürleri, milli eğitim müdürlüklerinde masa başında kaybetmiştir. Bu utanç, masa başında hür iradeleriyle karar veremeyen karar sahiplerine aittir. Öğretmenin müdüre puan vermesi için altı ay beraber çalışma süresi gerekirken, daha bir ay önce göreve başlayan şube müdürü, neye göre puan veriyor? Siyasi baskılarla sadece yandaş sendikanın istediği kişilere yüksek puan vermek adalet midir? Bu ülkeye yıllarca hizmet etmiş insanların alın teri çalınmış, hakkı gasp edilmemiş midir, diye soruyoruz."