İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şu anda şehrin su sıkıntısı olmadığını, gelecek yılların ne göstereceğininse iklim değişikliklerine bağlı olduğunu söyledi. İZSU Genel Müdürlüğü’ne alınan 45 aracın hizmete girmesiyle ilgili törende konuşan Kocaoğlu, “İklim şartları, giderek suyun aleyhine gelişiyor. Küresel ısınmaya karşı hepimiz ağaç dikeceğiz, yeşillendireceğiz, suyu karada tutmaya çalışacağız ve tasarruf edeceğiz. Ayrıca tarım suyunda da vahşi sulamayı bırakıp damla sulamaya geçeceğiz. Yoksa İzmir, Ege ve Akdeniz bölgeleri başta olmak üzere bir su krizinin beklediğinin hepimiz bilincindeyiz.” dedi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın, Türkiye’deki su kaynaklarının kullanımıyla ilgili bir master plan yapmak zorunda olduğunun altını çizerek, “Belediye olarak biz kendi sınırlarımız ölçeğinde bunu başlattık. Suyumuzu korumaya, tasarruf etmeye çalışıyoruz. 2008 yılında yaptığımız kampanyada İzmirli hemşehrilerimiz çok büyük duyarlılık göstermişti. Aynı kampanyayı önümüzdeki günlerde tekrar başlatmak ve sürekli kampanyalarla hatırlatarak yaşam biçimi haline getirmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Konuşmasında AK Parti iktidarını da eleştiren Başkan Kocaoğlu, şunları kaydetti: “İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni karalamakla, çamur atmakla, manipülasyon yapmakla ve üstümüze topla tüfekle gelmekle hiçbir şey elde edemezsiniz, edemediniz, edemeyeceksiniz. Bir tarafta kenti kalkındırmak için insanıyla beraber kolkola yürümeye devam edenler var, bir tarafta sadece kendisini kalkındırmaya ve çıkar sağlamaya çalışanlar var. Metroda başladığımız işi, yüzümüzün akıyla bitirdik. Bu işleri bilen, birçok gecikmelerle iş yapan ve İzmir Metrosu için, ‘Bundan sonra bitse ne olur bitmese ne olur?’ diye konuşan bir eski bakan var. Bu yakışmıyor. Bir milletvekilimiz, ‘Dere yatağına stat yapılmaz.’ diyor. Dereyi, dere yatağını onun mesleği bilmez, İZSU bilir, jeoloji, jeofizik mühendisleri bilir, inşaatçılar bilir. Mesele, kentin rantını yemek üzerine kurulan bir sistemin borazanlığını yapmaktan başka bir şey değildir. Onun ve bizim nasıl yoğurt yediğimizi dünya âlem biliyor. Ben bunlara üzülmüyorum, aksine beni kamçılıyor. Okuyorum ve doğru iş yaptığımızın, doğru yolda olduğumuzun farkına daha çok varıyorum ve tasdik ediyorum, çünkü bir garip bir telaş içindeler.”

İZSU tarafından 21 milyon lira bedelle alınan 45 adet araç ve iş makinesinin 11 tanesi, kombine kanal temizleme aracı. Bunlardan dördü, özellikleri bakımından Türkiye’de ilk. Bu araçlar, sulu ortamlarda saatte 11 bin 160 metreküp vakum yapma özelliğine sahip. Bu sayede ana kollektör hatlarının akışını kesmeden çalışarak anında temizlik yapabiliyorlar.