Uzmanlar, bebeği birçok hastalıktan koruyan anne sütünün 15 dakika aralıklarla verilmesini tavsiye ediyor.

1-7 Ekim Emzirme Haftası dolayısıyla açıklama yapan Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, ilk 48 saat içinde emzirmenin sütün yeterliliği açısından önem taşıdığını dile getirdi. Sütün emzirdikçe arttığını ifade eden Öztürk, şu bilgileri verdi: "Anne sütünün besleyici içeriği, sütün dönemine göre, anneden anneye, günden güne ve beslenmeden beslenmeye değişir. Anne sütünün yeterliliği ise göğsünü sıktığında süt gelmesinden, bebeğin düzenli bir şekilde kilo almasından anlaşılır. Bebek günde 5 -6 kez altını ıslatıyor ve günde 1 -2 kez dışkısını yapıyorsa, bu sütün yeterli olduğunu gösterir."

EMZİRME SÜRESİ NE KADAR OLMALI?

Dr. Öztürk, emzirme süresi konusunda ise şunları söyledi: "Bebek bir öğünde alacağı sütün yüzde 50’sini ilk 1 -2 dakikada, yüzde 90’ını ise ilk 5 dakikada emer. Ortalama emzirme süresi 15 -30 dakika arasında olmalı. Bu nedenle bebeği devamlı ve saatlerce emzirmek yerine, en az 15 dakikalık aralarla emzirmek en sağlıklı olanıdır. Bebek sabit zaman aralıkları ile değil, o istedikçe emzirmeye çalışılmalı. Bu süre 30 dakika ile 3 saat arasında değişmekte olup, beslenme aralıklarının ilk ay için 3 saati aşmamasına özen gösterilmeli. Daha sonra ki aylarda, bu süre bebeğin isteğine göre uzar."

ANNE SÜTÜNÜN FAYDALARI

Anne sütünün, bebeğin ilk 6 ayında tüm ihtiyaçlarını tek başına karşılayabilen tek doğal besin olduğuna dikkat çeken Öztürk, faydaları hakkında şunları ifade etti: "Bebeğin yaşına ve fizyolojik özelliklerine göre değişme özelliği gösterebilen en uygun besleyicidir. Sterildir, her ortamda verilebilir. Alerjen değildir, anne sütü alan bebeklerde alerjik hastalıkların görülme sıklığı düşüktür. Anne sütü alan bebeklerde ileriki yaşlarda obezite ve koroner kalp hastalıkları daha az görülür. Bebeği hastalıklardan koruyan birçok madde içerir. Annede meme kanseri görülme riskini azaltır."