İzmir’in Aliağa ilçesinde, bir okul müdüründen BİMER kanalıyla bilgi isteyen öğretmene kınama cezası verildi. Cezanın iptali için mahkemeye başvuracağını söyleyen fizik öğretmeni Nebi Öztaner, “Bilgi edinme hakkımı kullanıldığım için soruşturma açılarak kınama cezası verildi. Şimdi ben normal bir vatandaş olsaydım, böyle bir ceza olmazdı. Hakkını arayıp şikayet kanalını kullanıyorsun, ceza alıyorsun, suçlu duruma düşüyorsun.” dedi.

Hamdi Başaran Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi’nde görevli Öztaner’in başına gelen olay trajikomik. Öztaner, “Bilgi Edinme Kanunu kapsamında, Aliağa Gazi Ortaokulu Müdürü Sadettin Çınar’ın okulda yaptığı idari uygulamalar hakkında bilgi edinme hakkımı kullanarak bilgi ve belge istemem, Alo 147 ve Açık Kapı gibi kanunlarla kurulan bilgi edinme birimlerine başvurarak bilgi edinmem, ilgili okul müdürünü rahatsız ederek hakkımda soruşturma açılmış olup İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı soruşturma bölümünden müfettiş görevlendirilmiş ve müfettiş, hakkımda kınama cezası vererek dosyayı sonuçlandırmıştır.” dedi.

Hakkını ararken suçlu duruma düştüğünü ifade eden Öztaner, bilgi ve şikayet hakkının kanuni olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: “İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı müfettişin, kanunlarla kurulmuş BİMER, Alo 147 ve Açık kapı gibi birimleri kullandığım için şahsıma ceza vermesi, komik ve yanlı bir karardır. 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nda ve bunun uygulanmasına ilişkin esas ve usuller hakkında yönetmelikte belirlenen böyle bir uygulama maddesi bulunmamaktadır. Kaldı ki devlet memuru veya kamu görevlisi olarak hakkımda soruşturma açan ilgili müfettiş, herhangi bir vatandaşın bilgi edinmesi karşısında nasıl bir işlem yapacağı ya da kanunun hangi maddesini dayanak göstererek cezai işlem uygulayacağını düşünmelidir. Bu sebeplerden dolayı ilgili müfettiş, yanlı davranarak bu cezayı vermiştir. Soruşturma sonucunun hukuken bir dayanağı bulunmamaktadır. Anayasa'da dilekçe ve şikayet hakkıyla birlikte bilgi edinme hakkı da kanunla verilmiştir. İlgili cezayı veren makam hakkında idare mahkemesinde dava açarak hakkımı arama yoluna gideceğim.”

Disiplin cezası ve karar raporunda şu ifadelere yer verildi: “Aliağa İlçesi METEM Fizik öğretmeni Nebi Öztaner’in aynı ilçe Gazi Ortaokul Müdürü Sadettin Çınar hakkında muhtelif araçları (BİMER, Alo 147, Açık Kapı vb.) kullanarak defalarca şikayette bulunarak rahatsız ettiği bu kusurlu durumun kişi ve kurumları gereksiz yere meşgul etme sonucuyla sübut bulmaktadır. 657 sayılı kanunun 125/B-1 maddesi gereğince teklif edilen ‘KINAMA’ cezası ile cezalandırılmanız uygun görülmüştür.”