CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi (PM) Sena Kaleli, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin batısından Uludağ’a ulaşım için alternatif güzergâh olarak yaptırılan, yaklaşık 1300 metre uzunluğundaki Dobruca Caddesi – İnkaya bağlantı yolunda üst üste yaşanan kazalar sonucu, 3 gün içerisinde 5 kişinin yaşamını yitirmesi üzerine harekete geçti.

    Yolun açılmasının ardından 2 ay geçmemesine rağmen, aynı bölgede ölümle sonuçlanan üst üste kazalar yaşanması üzerine konuyu Meclis gündemine taşıyan Sena Kaleli, Uludağ’a alternatif ulaşım için yapılan bu yolun, karayolları standartlarına uygunluğunu ve kazanın meydana geldiği güzergâh ile ilgili yaşanan sorunları İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.

    Sena Kaleli’nin Dobruca Caddesi–İnkaya bağlantı yolu ile ilgili TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, şu ifadeler yer alıyor: "Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin batısından Uludağ’a ulaşım için alternatif güzergâh olarak yaptırılan yaklaşık 1300 metre uzunluğundaki Dobruca Caddesi – İnkaya bağlantı yolu 3 Temmuz’da düzenlenen törenle ulaşıma açılmıştır. Yolun açılmasının üzerinden 2 ay geçmeden aynı yerde, birincisi 28 Ağustos 2014’te ikincisi ise 31 Ağustos’ta olmak üzere 2 kaza meydana gelmiş, kazalarda toplam 5 kişi yaşamını yitirmiş 38 kişi de yaralanmıştır. İkinci kazanın ardından ise yol geçici olarak ulaşıma kapatılmıştır. Bu bağlamda; Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan 1300 metre uzunluğundaki Uludağ bağlantı yolunda meydana gelen kazalarla ilgili olarak Bakanlığınız tarafından bir inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır?
Uludağ’a alternatif ulaşım için yapılan Dobruca Caddesi – İnkaya bağlantı yolu, Karayolları standartlarına uygunluğu ve mühendislik hataları açısından gerekli kontrollerden geçirilmiş midir?

Bursa için bir ihtiyaç olan bu yolun yapımı sırasında İnşaat Mühendisleri odasının, üniversitelerin, yol mühendislerinin ve karayolları bölge müdürlüğünün görüş ve önerileri dikkate alınmış mıdır?

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin standartlara uygun olarak yol eğilimi ve yatay kurplarıyla ilgili önerileri neden görmezden gelinmiştir?

Uludağ’a alternatif ulaşım için yaptırılan yolun, standartlar açısından Odunluk ’tan – Yiğitali’ye çıkması gereken güzergahı hangi gerekçeyle İnkaya altına alınmıştır? Planlama aşamasında 15 metre genişliğinde olan yolun, imar planında 8 – 10 metre genişliğe düşürülme gerekçesi nedir? Bu gerekçenin teknik ve bilimsel bir dayanağı var mıdır?

Açılışının üzerinden 2 ay geçmeden ölüm yolu olarak anılmaya başlanan güzergâhta meydana gelen kazalarda sürücü hatalarının payı ne kadardır? Yolun planlanmasından projelendirilmesine, imar değişikliğinden yüklenicisine kadar her aşamada yetki ve karar sahibi olanlarla ilgili bir soruşturma başlatılacak mıdır?

Güzergâh ve yapımla ilgili maddi hata tespiti halinde, bu hataların giderilinceye kadar yolun kapatılması konusunda bir girişiminiz olacak mıdır?