Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Emin Dişli, boyun ağrılarının özellikle masa başında çalışanlar için sorun oluşturduğunu belirterek boyun ağrısına karşı çalışma esnasında saat başı boyun kaslarını esnetme ve germe egzersizleri yapma önerisinde bulundu.

    Boyun ağrıları günümüzde sıklıkla dile getirilen sağlık sorunlarından biridir. Özellikle bilgisayar kullanımının iş hayatının vazgeçilmez bir parçası haline gelmesi sonrası boyun ağrıları ile daha sık karşılaşılmaktadır. Bu ağrılar, boyun omurlarının kötü ve yanlış kullanımından olabileceği gibi travma sonucu oluşan zedelenme sonrasında da görülebilir.

    Boynunda sorunu olan ve özellikle masa başında çalışan kişilerin uyması gereken basit kurallarla ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Emin Dişli, şunları söyledi: "Sağlıklı bir boyun; güçlü, dengeli ve ağrısız olmalıdır. Bazı meslek grupları boyun ağrılarına daha fazla yatkınlık gösterirler. Özellikle masa başında yoğun bilgisayar kullanan kişiler, öğretmenler, şoförler, bedensel olarak yoğun iş yapan çalışanlar gibi. Yaşla artan dejeneratif süreçte halk arasında kireçlenme denilen duruma katkıda bulunarak hastada boyun ağrılarının daha da artmasına neden olabilir."

    Dr. Emin Dişli, boyun ağrılarından korunmak içinde şu önerilerde bulundu: Çalışma şartlarınızı ve ortamınızı düzenleyin. Ekranların göz seviyesinde veya o seviyenin hafif altında olmasına dikkat edin. Boynunuz sürekli öne doğru eğik ve aynı pozisyonda olmamalı. Çalışma esnasında saat başı boyun kaslarını esnetme ve germe egzersizleri yapın. Ağır cisimleri asla yukarı doğru kaldırmayın, itmeyin ve çekmeyin. Masa başında 15 dakikadan fazla aynı pozisyonda kalmayın. Yatak dışında uyumayın. Çok alçak veya çok yüksek yastıklar kullanmayın. Boyun eğriliğini destekleyecek ortopedik yastıkları tercih edin. Arabada ve koltukta uygun bel-boyun destekleri kullanın. Sigara içmeyin; sigara disklerin yapısını ve kalitesini bozar. Günlük ve düzenli yapılan boyun egzersizleri boyun eğriliğini düzeltir, boyun hareketliliğini artırır. Boyun egzersizleri boyun kaslarınızı güçlendirir; kaslardaki gerginliği azaltır. Düzenli spor yapın. Boyun sağlığınıza gerekli özeni gösterin.