Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı Kurşunlu Mahallesi (köyü) sakinleri, uzun zamandır mahallelerinde içme suyu sorunu yaşıyor. Köyün içme suyunun bir kuyudan karşılandığını belirten mahalle sakinleri her yağmur yağışı sonrasında musluklarından çamur gibi su aktığını belirtiyor. Kuyu ile köy arasındaki boruların eski ve kırık olduğunu, yağışlar sonrası çevredeki derelerden borulara pis su karıştığına dikkat çeken mahalle sakinleri, hiçbir dezenfekteye tutulmadan, klorlama yapılmadan musluklara pompalanan sudan içtiklerini, yemek yaptıklarını, bundan dolayı da hastalandıklarını, sorunun bir an önce çözülmesini istediler.

İçme suyu sıkıntısının had safhaya geldiğini, yıllardır soruna bir çözüm üretilemediğini dile getiren mahalle sakinlerinden Yaşar Ünlü, “Kurşunlu Mahallesi olarak senelerdir bu suyu içiyoruz. Bu su yıkanma durumunda, içme durumunda sürekli hastalık getiriyor. Senelerden beri gelen gidenler oluyor fakat bir çözüm bulunamadı. Bu su ile yemek yapılıyor. Temiz suyu alabilen kişi var, alamayan var. Biz bu suya bir çözüm bekliyoruz. Bu su kuyudan geliyor. Fakat bunda klor yok, ilaçlama yok. Doğrudan Kurşunlu Köyüne veriliyor ve bu su ile her türlü hastalık meydana geliyor. Kurşunlu Mahallesi her yağmur yağışından sonra bu suyun çilesini çekiyor.” dedi.

Su ile alakalı incelemelerde bulunulduğunu belirten Yaşar Ünlü, “Sizden önce birçok kişi geldi gitti, incelemeler yapıldı. Düzelecek, olacak, dendi ve böyle gitti. Herhangi bir sonuç alınmadı. Artık bunun bir sonuca ulaşmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

KİRLİ SU HASTALIKLARA SEBEBİYET VERİYOR

Kurşunlu’nun yaklaşık 7-8 senedir bu sıkıntıyı çektiğini belirten Ünlü, “Bu suyun sağlığı olmaz. Bu suda klor olmadıktan sonra, ilaçlama olmadıktan sonra, doğrudan geldiği zaman devamlı hastalıklarla mücadele etmek zorunda bırakır insanı. Yıkandığınız zaman bile vücudu etkiler. Çünkü ilaç yok, klor yok, bakım yok… Burada sağlık ocağımız var gidelim, herkes ya ishaldir ya sürgündür… Hiçbir sağlık yok sularımızda. Ben de BUSKİ’den emekliyim. Bu köyde yaşıyorum. Fakat senelerdir bu su böyle. BUSKİ’nin sularını biliyorsunuz devamlı ilaçlanır, sağlıklı bir şekilde Bursa halkına verilir fakat burada böyle bir konu yok” diye konuştu.

LAĞIM SULARI VE PETROL ATIKLARI KARIŞIYOR

Kurşunlu’nun içmiş olduğu suyun Mezit köyünden geldiğini belirten İbrahim Kılıç isimli mahalle sakini ise, “Mezit köyündeki derelerden gelen suya borularda oluşan patlaklar dolayısı dere suyu karışmakta. Bunların içerisine köylerin lağımları ve petrol artıkları gibi insan sağlığı için zararlı maddeler karışmakta ve suyumuz bu hale gelmektedir. Oysa bizim pompa sularımız temiz. Bu su gelmeyip de pompa suyu verilse tertemiz bir su olacak. Karıştığı için bu şekilde oluyor ve sağlıklı değil. Yemek yaparken sıkıntı var, her türlü sıkıntı var” ifadelerini kullandı.

Derelerdeki boruların tadilattan geçmesini isteyen İbrahim Kılıç, “Tadilat olursa oradaki su yine temiz olarak bize gelecek. Bu su deredeki kaçaklardan oluşan su... Depolar biraz daha temizlenmiş olsa daha başka olur tabi…” açıklamalarında bulundu.

YİĞİT: SUDA HERHANGİ BİR MİKROP YOK

Diğer yandan köylülerin iddialarını ilettiğimiz beldelerden sorumlu İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, "Bu sorun yıllardan beri devam ediyor. Yağışlarda söz konusu bölgede kaynak suyunun kapatılıp sadece kuyu suyunun kullanılması gerekiyor. BUSKİ yetkililerine bununla ilgili gerekli bilgiyi verdik. Onlar da en yakın zamanda sorunu çözecekler. Ancak mahalle sakinlerinin söylediği gibi suda herhangi bir mikrop yoktur." şeklinde konuştu.