Bursa merkez Nilüfer ilçesi Gölyazı Mahallesi’nde halk leyleklerle iç içe yaşıyor. Beldenin sokaklarında elektrik direklerini ya da bina çatılarını mesken tutan leylekler ilginç görüntüler oluşturuyor.

Uluabat Gölü’nün kuzey kıyısında, küçük bir yarımada ile hemen karşısındaki adadan oluşan Gölyazı; tarihi mekanları, doğal güzellikleri ve Ağlayan Çınarı ile yerli yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Gölyazı’nın müdavimleri arasında sadece insanlar yok, her yıl bu küçük mahalleye gelerek yazı burada geçirenlerin başında leylekler geliyor.

Eski evlerin oluşturduğu dar sokaklarda 50 metrede bir leylek yuvası görmek mümkün. Elektrik direkleri ya da bina çatılarına yuva yapan leylekler, mahallede olup bitene aldırmadan huzurlu dünyalarının tadını çıkartıyor. Sokakta yerel kıyafetleri ile çalışan kadınlar ve mahalle halkı da leyleklere çok alışmış. En iyi dostları olarak leylekleri gören mahalle sakinleri, onların huzuru için ellerinden geleni yapıyor.

EN BÜYÜK TEHLİKE ELEKTRİK TELLERİ

Köylülerden Melahat Serin, leylekler için en büyük tehlikenin elektrik telleri olduğunu söyledi. Leyleklerin, elektrik direklerindeki yuvalarından her ayrılışlarında elektrik tellerine çarptığını ve bu şekilde birçok leyleğin telef olduğunu dile getiren Serin, elektrik tellerinin plastikle kaplanmasına rağmen ölümlerin engellenemediğini kaydetti.