Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kimse Yok Mu'nun yardım toplama yetkisinin kaldırılacağı iddialarını yalanlamadı. Derneğin faaliyetlerini bildiklerini ifade eden Arınç, “Dün verdim, bugün de canım istedi alıyorum olmaz. Bir dayanağının olması lazım” ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Arınç, Kimse Yok Mu'nun 'kamu yararı' hakkının kaldırılacağına ilişkin bir soruya bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında konunun gündeme gelmediğini ifade ederek, "Kimse Yok Mu Derneği ile ilgili bir kararın henüz herhangi bir yerde yayınlandığını veya imzalandığını ben duymadım." diye cevap verdi. Bakanlar Kurulu’nda bazı dernek ve vakıfların ‘kamu yararına çalışan dernek ve vakıflar’ olarak kabul edilmesini uygun buluyoruz bazılarına da izinsiz yardım toplama izni veriyoruz.” dedi.

"KANUN ÖLÇÜSÜ İÇERİSİNDE FAALİYET GÖSTERİYORSA AYNEN YOLUNA DEVAM EDER"

Bakanlar Kurulu kararı ile verilen yetkinin yine aynı kurulun kararı ile geri alınabileceğinin altını çizen Bülent Arınç, “Kamu yararına çalışan dernek ve vakıflar o kadar çok olmuşlar ki. Bunların bir kısmı hiçbir faaliyet göstermemişler. Bunların bir kısmı faaliyet göstermiş bir kısmı da uykuya yatmış. Dolayısıyla Maliye ve İçişleri Bakanlığımız bazen rutin incelemelerde bazen de ihbar ve şikâyetler üzerine bu dernek ve vakıfların faaliyetlerine dikkat ediyor. Bu faaliyetler kapsamında kanun ölçüsü içerisinde faaliyet gösteriyorsa aynen yoluna devam ediyor. Bir kısmında da eğer kanunlarda aykırılıklar görülürse de onlara verilen bu hakkın geri alınması için talepte bulunuyor. Bakanlar Kurulu kararı ile bu yetkiler verildiğine göre aynı yetkilerin Bakanlar Kurulu kararı ile alınması gerekir.” ifadelerini kullandı.

"İSMİNİ VERDİĞİNİZ DERNEK VEYA VAKFI TANIYORUM"

İçişleri Bakanlığın rutin ya da şikayet üzerine gerçekleştirilen incelemeler sonucunu Maliye Bakanlığı’na oradan da konunun Bakanlar Kurulu’na geldiğini anlatan Hükümet Sözcüsü Arınç, “İsmini verdiğiniz dernek veya vakfı tanıyorum. Gazetelerde özellikle çok ismi geçiyor. Kurban faaliyetleri ya da yardım toplama faaliyetleri içerisinde de hizmetler yaptığını biliyoruz. Ama böyle bir kararın henüz yayımlanmadığını ve bu konuda yapılan spekülasyonların veya gerçek haber de olabilir, henüz sonuçlanmadığını söylemekle yetineyim.” şeklinde konuştu.

"ARINÇ, DERNEK YÖNETİCİLERİNE BAKANLAR KURULU ALEYHİNE YARGI YOLUNU İŞARET ETTİ"

“Dün verdim, bugün de canım istedi alıyorum olmaz.” diyen Arınç, dernek ya da vakıfların yardım toplama yetkisinin ellerinden alınması için bir dayanağın olması gerektiğinin altını çizdi. Arınç, “Bir dayanağının olması lazım. Böyle bir dayanak olmadığı takdirde dernek veya vakıf yöneticileri tarafından Bakanlar Kurulu’nun aleyhine de yargı yoluna gidilebilinir. Henüz yayımlandığını bilmiyorum. Ama diğer dernek ve vakıflara baktığım zaman da ‘olamaz’ demiyorum. ‘Olabilir’ de diyorum.” şeklinde konuştu.