Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi Yönetim Kurulu, Basın Yayın ve Enformasyon Bursa İl Müdürü Kadir Akarkaya tarafından Van'a düzenlenen basın gezisine tepki gösterdi. Dernek, "Geziye, 'çakma gazeteci' diye nitelendirdiğimiz, aralarında, kırtasiyeci, telefoncu, bilirkişi ve müteahhitlerden oluşan çok sayıda kişi, 'gazeteci' sıfatıyla götürülmüştür." diye görüş bildirdi.

Dernek yönetim kurulu adına yapılan açıklamada, "Kadir Akarkaya isimli devlet memurunun uygulama ve davranışlarını şaşkınlıkla izliyoruz. Akarkaya'nın görev süresi boyunca, başta Başbakan Erdoğan'ın Bursa mitinglerinde gazetecilere yaptığı akreditasyon işkencesi olmak üzere, meslektaşlarımızın işlerini engelleyen, basın mensuplarını aşağılayan ve rencide eden uygulamaları, bu açıklamayı yapmamızı zorunlu kılmıştır. Bursa gibi büyük bir kente, kendisini aşamamış, görevini yapmayan ve gazetecilerin işlerini kolaylaştırmak yerine zorlaştıran Kadir Akarkaya gibi bir kamu görevlisi yakışmıyor." denildi.

Bursalı gazetecilerin Van gezisinin ‘Gazeteci Değişim Programı’ adı altında yapıldığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Kadir Akarkaya'nın eşinin de katıldığı geziye, 'çakma gazeteci' diye nitelendirdiğimiz, aralarında, kırtasiyeci, telefoncu, bilirkişi ve müteahhitlerden oluşan çok sayıda kişi, 'gazeteci' sıfatıyla götürülmüştür. Maliyeti, kamu kaynakları tarafından karşılanan bu gezi, Türkiye'nin en büyük yerel medyası olmakla övünen Bursa basını için bir utanç vesikasıdır. Üzülerek görüyoruz ki, hem Kadir Akarkaya gibi sorumsuz memurlar hem de son yıllarda sayıları artan 'çakma gazeteciler', AKP iktidarı döneminde palazlanmış, AKP'li belediyelerin sağladığı maddi imkanlarla ayakta tutulmuştur. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a ve Bursa Valisi Münir Karaloğlu'na bu rezalete derhal el koymalarını ve Kadir Akarkaya'yı vakit kaybetmeden görevden almalarını salık veriyoruz."