Mesleki Yeterlilik Kurumunca görevlendirilen ve Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından hazırlanan "Çoban Ulusal Meslek Standardı" bugün Resmi Gazete’nin mükerrer sayında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Veysel Ayhan yaptığı değerlendirmede küçükbaş yetiştiriciliğinin binlerce yıldır geleneksel olarak meralarda yapıldığını, bunun doğru, ekolojik ve ekonomik bir yetiştiricilik yöntemi olduğunu ve bu işlemin çobanlarca yürütüldüğünü belirtti. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için çobanlık mesleğinin sürdürülebilir olması gerektiğine dikkat çeken Ayhan, Türkiye’de yaklaşık 200 binin üzerindeki küçükbaş yetiştiricisinin sesi olarak bu tebliğin çıkmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ayhan, çobanlığın ulusal meslek standardında yer alması, ülkemizde çobanlığın bir meslek olarak tanımlanması ve ulusal meslek standardı olarak tescil edilmesi yönünde yapılan çalışmalara katkı verdiklerini ifade ederek, Türkiye’de çobanlığın bir meslek olarak kabul görmesinin bir milat, bir dönüm noktası olacağını, çıkan bu tebliğin sadece çobanları mutlu etmekle kalmayacağını, çoban ailelerini ve bu sektörden ekmek yiyen tüm çevrelerce de büyük heyecan ve memnuniyetle karşılanacağını söyledi.
Yayımlanan tebliğe göre çoban, "iş sağlığı ve güvenliği ile çevreye ilişkin önlemleri alarak; kışın ağıl/ahırda, yazın merada sürüsünün beslenmesini sağlayan, sağlığını koruyan, bakım işlemlerini yürüten, sürüyü yönlendiren ve mesleki gelişim faaliyetlerine katılan nitelikli kişi" olarak tanımlandı. Düzenlemeye göre, çobanların, "bitki çeşitleri ve hayvan beslenmesine etkileri, hastalık durumunda hayvanlara uygun tedaviyi takip etme, hayvan besleme/yemleme, hayvan sağlığı ve hastalıkları, hayvanlara yönelik koruyucu bakım uygulamaları hakkında bilgi ve beceriye sahip olmaları'' gerekecek.