Ekonomi Bakanlığı’na bağlanan DEİK’in çalışma usul ve esasları hakkındaki yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle, DEİK’in yönetim kurulu 35 kişiye, kurucu kuruluş sayısı ise 99'a çıkarıldı.

TOBB’a bağlı Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu geçen hafta yasalaşan 'Torba kanun'la Ekonomi Bakanlığı’na bağlanmıştı. Bakanlığın hazırladığı ‘Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve İş Konseyleri Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik 'Resmi Gazete’de bugün yayımlandı. Yönetmelikle beraber daha önce 23 kişiden oluşan yönetim kurulu 35’e, 40 kuruluştan oluşan kurucu kuruluş sayısı ise 99’a çıktı. Ayrıca bakanlığa kurucu kuruluş statüsünü sona erdirme ve yeni kuruluş ekleme yetkisi verildi.

Yönetmeliğe göre DEİK, genel kurul, yönetim kurulu, icra kurulu, denetim kurulu, iş konseyleri, yüksek istişare kurulu, danışma kurulundan meydana geliyor. Genel kurul kurucu kuruluşlardan birer üye, iş konseyleri başkanı, bakanlıkça belirlenen 25 üye ve DEİK onursal üyelerinden teşkil edecek. Otuz beş üyeden oluşan yönetim kurulunun başkanı bakan tarafından belirlenecek. Dört yıl süreyle görev yapacak olan yönetim kurulu, ilk toplantısında kendi üyeleri arasından dört yıl süreyle görev yapmak üzere beş başkan yardımcısı ve bir sayman üye seçecek.

DEİK’in en önemli organlarından iş konseyleri, yeterli üye şirket ve bütçe temin edilmesi halinde, en az on üye şirketin varlığı ve iş dünyasının sınai ve coğrafi değerlendirmeleri sonucunda ortaya koydukları tercihleri ve dünya pazarlarındaki gelişmeler gözetilerek yönetim kurulunun önerisi ile bakanlıkça kurulacak ve gerektiğinde aynı şekilde sona erdirilecek. Ülke menfaati ve stratejik hedefleri gerektirdiği hallerde ise bakanlık, iş konseyleri kurmak üzere bu şartları aramayabilecek.

İsimleri belirlenen yönetim kurulu ve denetim kurulu üyeleri 2015 yılında gerçekleşecek genel kurul toplantı tarihine kadar görev yapacak. DEİK’in taşınır ve taşınmaz mal varlıkları, demirbaşları dahil tüm aktif ve pasifleri ile faaliyetlerine ilişkin basılı veya elektronik ortamdaki tüm üye şirket veri tabanı, muhasebe kayıtları, arşiv, belge, elektronik ve basılı ortamdaki her türlü materyalleri, bilgi, yazışma ve kayıtları ile kurumsal web sayfası, kurum tarafından yönetilen diğer web portalları, sosyal medya platformları giriş şifreleri, elektronik dizini ve diğer tüm bilgi ve belgeleri ise yedi gün içerisinde yeni kurulan Dış Ekonomik İlişkiler Kuruluna devredilecek.