Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, cumhurbaşkanı adaylarının televizyon programında bir araya gelmelerinin seçmen açısından yararlı olacağını söyledi. Demirtaş, "İnsani ilişkilerin bile gözardı edildiği, siyasi ilişkilerin sıfırlandığı bir ortamda bir arada yaşama kültürü, inancı demokratik siyaset yapma bilinci gelişmez. Sayın Erdoğan da buna katkı sunmuyor. Bu tavrı ile kamplaşmayı, kutuplaşmayı derinleştiriyor." ifadelerini kullandı.

Demirtaş, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Stefano Manservisi ve Birinci Müsteşar Francois Naucodie ile görüşerek cumhurbaşkanlığı seçim sürecine ilişkin görüşlerini iletti.
Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmenin ardından Demirtaş, gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. AB Büyükelçisi ve müsteşarının cumhurbaşkanlığı seçimi vesilesi ile adaylarla görüşme yapmayı planladığını belirten Demirtaş, bugün de bu görüşmeyi yaptıklarını söyledi. Görüşmede hem cumhurbaşkanlığı seçimine yaklaşımları, hem de kampanyaları hakkındaki gelişmelerin AB tarafından da yakından izlendiğini belirten Demirtaş, kendileri açısından yararlı bir görüşme olduğunun altını çizdi.

Büyükelçi Manservisi'nin merak ettiği konuları kendilerine sorduğunu, kendisinin görüşlerini anlattığını belirten Demirtaş, "Şu ana kadar iki aday ile görüşme imkanı buldu Büyükelçi. Sayın İhsanoğlu ile de konuşma yaptıklarını biliyoruz. Üçüncü aday ile de görüşme ihtimalleri de yok gibi görünüyor zaten. Kendilerinin belki talebi var ama, herhalde kamuoyu 3 adayı da aynı anda göremeyecek görünen o. Biz de bugün farklı bir ilkesel duruş, bir tek çizgiye karşı asıl demokratik alternatif olarak bu seçim çalışmasında mücadelemizi sürdürdüğümüzü belirttik." dedi.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Demirtaş, Büyükleçi'nin merak ettiği konuların ne olduğu sorusuna, "Adayları yakından izliyorlar ama şu anda nasıl bir cumhurbaşkanlığı vaat ettiğimizi, ulaşmak istediğimiz hedeflerin neler olduğunu merak ediyorlar. İkinci tura kalırsak, kalmazsak tutumumuzun ne olacağını merak ediyorlar. Aynı zamanda Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanıyım, dolayısıyla partimizin de gelecek vizyonu olarak nasıl bir Türkiye hedeflediğini, 2015 seçimlerinden sonrasına dair hedeflerin ne olduğunu anlamaya çalışıyorlar. Bölgedeki gelişmeler özellikle Suriye, Irak'taki gelişmeler AB'nin yakından takip ettiği mevzular." dedi.

3 ADAY TV PROGRAMINDA BİR ARAYA GELSİN

3 cumhurbaşkanı adayının bir araya gelmesi gerektiğini düşünüyor musunuz? şeklindeki soruyu cevaplayan Demirtaş, "Bir TV programında bir araya gelmelerinde ben büyük bir fayda görüyorum. Halkın başkanını seçiyoruz, halk seçeceği kendi başkanını daha iyi tanıma hakkına sahiptir. Bütün detayları ile anlama hakkına sahiptir. Bu da ancak adayları aynı anda karşılaştırabileceği, soruların objektif olarak rahat şekilde sorulabileceği bir ortam ile mümkün olabilir. Seçime bu kadar az bir zaman kalmışken halk adayların bazılarını hala iyi tanımıyorsa, ki bazı konularda şüpheleri varsa bunları gidermek lazım. Buna açık olduğumu, her türlü soruyu canlı yayında cevaplamaya hazır olduğumu belirttim. Siyasi düşüncelerimize, gelecek vizyonumuza nasıl bir Türkiye hayali kurduğumuza dair her şeyi rahatlıkla ifade edebilirim. Kişisel yaşantımıza, servetimize, geçmişimize, geleceğimize dair her şeyi tartışmaya açığız. Çünkü halkın başkanı, herkesin başkanı olmak istiyoruz. Bu iddia ile yola çıktık. Gizleyecek saklayacak herhangi bir şeyi olan ancak halkın huzuruna çıkmaktan korkar. Seçime on gün süre kala bu çağrımı sürdürdüğümü belirtmek istiyorum." şeklinde konuştu.

10 AĞUSTOS'TA SAVAŞ MEYDANINA ÇIKMAYACAĞIZ

Adaylardan ikisinin katılacağı bir programın yararlı olmayacağını, aynı soruların aynı adaylara sorulmasının anlamı olmayacağını anlatan Demirtaş, "3 adayın da birlikte olması seçmen açısından iyi olur. Türkiye'de bu kültürün gelişmesi lazım. Biz bir savaş hazırlığı yapmıyoruz. Sayın Erdoğan ya da Sayın İhsanoğlu bizim düşmanımız değil biz de onların düşmanı değiliz. Siyasi rekabet sürdürüyoruz. Ortada haksızlıklar var, antidemokratik yöntem var. Bunlar elbette eleştirdiğimiz hususlar ama 10 Ağustosta biz savaş meydanına çıkmayacağız. Dolayısıyla insani ilişkilerin bile gözardı edildiği, siyasi ilişkilerin sıfırlandığı bir ortamda bir arada yaşama kültürü, inancı demokratik siyaset yapma bilinci gelişmez. Sayın Erdoğan da buna katkı sunmuyor. Bu tavrı ile kamplaşmayı, kutuplaşmayı derinleştiriyor. O nedenle bütün adayların bir arada olup bütün soruları olgunlukla cevaplayabilmesi lazım ki halk bundan sonra bütün adaylardan bunu istesin, bunu beklesin." dedi.