Diyarbakır–Bingöl karayolunu 23 Mayıs’tan 16 Haziran’a kadar ulaşıma kapatan PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H ile bazı örgüt yandaşları, yolu yine kapattı. Üç gündür kapalı tutulan yol hala ulaşıma açılamadı. Aynı yolda dün üç aracın ateşe verilmesi nedeniyle yolda arama noktası oluşturan jandarma, araçların geçmesine izin vermiyor. Örgütün Fis Ovası ve Çelik Mezrası bölgesinde olmak üzere iki ayrı yerde yolu kapattığı, jandarmanın ise araçların Bingöl-Lice ve Lice-Hani arasını kullanmasına engellediği belirtildi.

PKK’nın gençlik ve milis yapılanması tarafından geçtiğimiz günlerde 24 gün süreyle trafiğe kapatılan Diyarbakır-Bingöl karayolu, KCK’nın çağrısı üzerine açılmıştı. Yolu trafiğe açan örgüt, bölgedeki eylemini yolun kenarına kurduğu çadırlarda sürdürüyordu. Ancak Lice’nin Yolçatı köyüne dikilen heykel için yıkım kararının verilmesinden sonra yol kapatma eylemlerine yeniden başlandı.

Diyarbakır’da heykelin yıkılmasından bir önce Lice-Diyarbakır yolunu kapatan eylemciler, heykelin kaldırılmasının ardından ise Lice-Hani yolunda üç aracı ateşe vermişti. Araçların ateşe verildiği Lice-Hani yolu Diyarbakır-Bingöl ulaşımını sağlayan alternatif yollardan biriydi. Bu yolun güvenliğinin kalmaması nedeniyle jandarma, Duru Jandarma Karakolu kavşağından önlem alarak araçların geçişine izin vermiyor. Böyle Diyarbakır-Bingöl karayolu ulaşıma tamamen kapatılmış oldu.

BAZI VATANDAŞLAR YOLU 200 KİLOMETRE UZATIYOR

Yolun kapalı olması nedeniyle Duru Jandarma Karakolu kavşağına gelen vatandaşların geçişine hiçbir şekilde izin verilmiyor. Dağ yollarını bilen vatandaşlar Hazro ilçesi üzerinden yolu 60 kilometre uzatarak Diyarbakır’a geliyor. Dağ yolunu kullanamayan ya da bölgeyi bilmeyen vatandaşlar ise Bingöl’e dönüyor, oradan Elazığ’a geçiyor, daha sonra Diyarbakır’a geliyor. Böylece yolu en az 200 kilometre uzatmış oluyor.