Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, anadilde eğitimin hak olduğunu, son günlerde bölgede artan okulların yakılması olayının da doğru olmadığını savundu.

Eğitim Sen Genel Merkezi planlaması çerçevesinde 20 ilde gerçekleşecek çalışma kapsamında Batman'a gelen Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, son günlerde sıkça tartışılan anadilde eğitim konusu, idareci atamaları, devlet okullarında yaşanan sıkıntılar ile eğitim sorunlarını değerlendirdi.

"ANADİL HAKTIR OKULLARIN YAKILMASINI DOĞRU BULMUYORUZ"

Anadil konusuna değinen Karaca, başından beri ana dilde eğitimin hak olduğunu savunduklarını ancak okulların yakılmasını da doğru bulmadıklarını söyledi. Eğitim planlamalarına her gelen siyasi iktidarın kendi çıkarı için müdahale etmesinin yanlış olduğuna vurgu yapan Karaca, hükümeti uyardı. Gençleri ideolojik kamplaşmalar üzerinden değil, ülkenin ihtiyacı olan mesleklere yönlendirebilecek planlamalar yapması için hükümete çağrıda bulunan Karaca, bunun dışındaki zorlamaların "sadece bir neslin, gençliğin kaybı olacaktır" dedi.

"ÖĞRETMENLERİN ATANMAMASI BİR TRAVMA YARATIYOR"

Atanamayan öğretmenlerin travma yaşadığına dikkat çeken Karaca, "Yaklaşık 330 bin civarında atanması yapılmayan arkadaşımız var. Bunlardan 40 tanesi içinde bulunduğu şartlara dayanamayarak anadan babadan para isteme zorluğuna dayanamayarak, yaşamına son vermiştir. Yazık değil mi bir tarafta öğretmen ihtiyacı var bir taraftan ataması yapılmıyor." dedi.

"SEKİZ YILDAN BU YANA HİZMETLİ ATAMASI YAPILMIYOR YA DA ÇOK AZ SAYIDA YAPILIYOR"

Son 8 yıldan bu yana hizmetli ve memur ataması yapılmadığını ya da çok az sayıda yapıldığını belirten Karca, bu atama döneminde bin kadar memur ataması yapılacağını ancak bunun ihtiyacın yüzde biri bile olmadığını ileri sürdü.

"ÖZEL OKULLARA 3 BİN 500 DEVLET OKULUNA 30 TL"

Eğitime yeterli kaynak aktarılmadığını söyleyen Karaca, "Okullarımız bakımsız onarımsız, yeterli malzemesi donanımı olmayan, sınıfları çok kalabalık bir haldeyken özel okullara öğrenci başına 2 bin 500 ila 3 bin 500 lira teşvik verilmesini anlamak mümkün değildir. Özel okullara verilen bu rakamlarla devlet okullarına verilen rakamları karşılaştırdığımızda gülünç bir tablo ortaya çıkıyor. Devlet okullarında liselerde kişi başına belirlenen miktar 30 TL. Bu yardım da okula doğrudan nakit yardım olarak yapılmıyor. Dönem içerisinde okulun boyası badanası temizliği yaptırıldığı dönemde faturalandırılarak karşılanıyor. Halbuki eğitim kamusal bir haktır ve kamu okullarında parasız nitelikli bilimsel anadilde olsun diye başından beri savunuyoruz."