Zeytinburnu'nda düzenlenen iftara katılan Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, "Ekmeğimizi paylaşamaya hazırız ama vatanımızı paylaşmaya hayır. O işte kırmızı çizgi." dedi.

Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Ramazan ayının son iftarını Zeytinburnu Meydanı'nda düzenlenen sofrada yaptı. İftara İhsanoğlu'nun eşi Füsun ve çocuklarının yanı sıra kendisine destek veren siyasi partilerin il başkanları ve diğer temsilcileriyle çok sayıda vatandaş takıldı.

İftarın ve yapılan yemek duasının ardından kürsüye çıkan İhsanoğlu, meydanı dolduran vatandaşlara hitaben konuşma yaptı. Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı makamına layık çok insan olduğunu belirten İhsanoğlu, "Biz 76 milyon nüfusu olan, büyük, kadim bir milletiz. Bu makama layık çok insanlar var. Meclis'te 4 parti milleti temsil ettiğine göre, bu 4 partiden 2 parti kendi adayını gösterdiği zaman, diğer parti müşterek bir aday gösterdiği zaman, bunu herkesin saygıyla karşılaması lazım." dedi.

Cumhurbaşkanlığı makamının bir siyasi kariyerin son safhası, aşaması, durağı olmadığını vurgulayan İhsanoğlu, "Birisi bakanlık yapacak, başbakan yardımcısı olacak, başbakan olacak, en son da Cumhurbaşkanı olacak. Yok öyle bir şey. Dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Etrafımızdaki bütün gelişmiş ülkelere bakınız, öyle bir teamül yok. Türkiye'de belki buna benzer 1-2 örnek olmuşsa, bu kaide teşkil etmez. Bu makam herkese açıktır ve anayasada, kanunlarda gösterdiği vasıfları olan insanlar bu makama müracaat edebilirler. Üstelik bu iktidarın kendi çıkardığı kanun. 'Bu adaylar nereden çıktı?' diye hiç kimsenin farklı düşünce içerisinde olmaması gerekir. Meclis'te CHP ve MHP arasında başlayan uzlaşma... Bugün 10 tane parti lideri var burada, bu ne demektir? Demek ki 2 partinin lideri arasında başlayan uzlaşma, aslında tepede olan bir uzlaşma değil, tabanda olan uzlaşma." diye konuştu.

Ülke gezilerinde milletin kaynaştığını, parti farkı kalmadığını gözlemlediğini aktaran İhsanoğlu, 10 Ağustos'ta memleketin başına, o gemiyi sakin bir şekilde, çetin, çetrefilli sularda çok sakin bir şekilde, öfkelenmeden, çok sakin bir şekilde, kimseye tokat atmadan, kimseyi iteklemeyen bir kaptan seçileceğini söyledi.

İhsanoğlu "Siz düşünebiliyor musunuz, bir siyasi partinin temsilcisi seçiliyor, Çankaya'ya gidiyor ve kendi seçmeninin dışındakileri gözü görmüyor, onlara öteki muamelesi yapıyor, 'Bunlar' diyor. Peki bu milletin yarısı sana vermişse, onları da taşıyacaksın, çünkü Cumhurbaşkanı kanuna göre, anayasaya göre, 76 milyon insanın başkanıdır, temsilcisidir; ama Cumhuriyet'in ve milletin bütünlüğünün temsilcisidir. Onun için bütünlük her şeyden üstündür. Beraberlik her şeyden üstündür. Biz bu şekilde yola çıktık, bizim anlaşmamız budur, bizim vatandaşlarımızla olan sözleşmemiz budur. Bizim milletimizin bizden beklediği de budur." dedi.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı teklifini kabul ettikten sonra kendisi ve aile fertleri hakkında bir sürü olumsuz iddianın gündeme getirildiğini ve bunlara cevap vermediğini belirten İhsanoğlu, "Ben bunların hiç birisine cevap vermedim. Çünkü biliyorum ki hakikat kendiliğinden ortaya çıkıyor. Hepsi gitti. Kara iftiraları savunanlara Kur'an-ı Kerim'den bir ayet okuyacağım. Hucurat Suresi'nde, Cenab-ı Hak iman edenlere hitap ediyor, yalan söyleyenlere değil, iftira atanlara değil. 'Ey iman edenler; eğer bir yalancı, sorumsuz birisi size bir haber verirse, önce emin olunuz. Önce o haberin doğruluğundan emin olunuz. Eğer o yalan habere inanırsanız ve o haberin arkasından giderseniz, ileride pişman olursunuz. Bir fasık, bir yalancı, bir sorumsuz birisi gelirse, size bir yalan söylerse, sakın buna inanmayınız.' İşte ben de diyorum ki, 'Siz inanç sahiplerisiniz, size bir fasık, bir yalancı haber getirirse sakın inanmayınız. Önce kontrol ediniz, ondan sonra." şeklinde konuştu.

İhsanloğlu konuşmasına şöyle devam etti: "Türkiye'de bir rejim tartışması başladı. Sanki mevcut rejim kötü bir rejimmiş, vesayet rejimiymiş ve bunu bitirmek lazımmış... Peki 12 senedir devleti kim idare ediyor, 7 sene Çankaya'da görev yapan Sayın Cumhurbaşkanımız hangi iradeyle geldi? Peki bu 12 sene içerisinde bu askeri vesayet, bürokratik vesayet bitmedi mi? Onun yerine politik vesayet, bir partinin vesayeti mi getirilmek isteniyor? Ben bunu anlamıyorum, hangi vesayetten bahsediliyor? Bitmedi daha. Peki niye bitmedi. Çünkü siz bitirmek istemediniz. YÖK'ü kim değiştirmedi? YÖK Kanunu'nu, RTÜK kurumunu kim muhafaza etti ve elinde istediği gibi kullanır hale geldi? Peki 12 Eylül Sendikalar Kanunu'nu kim korudu? Seçim Kanunu'nu kim her gün değiştiriyor? Partilerin yüzde 10 baraj sistemini kim korudu? Hani bunların hepsini siz değiştirecektiniz? 12 sene önce söz verdiniz. Ondan sonra vesayet diyorsunuz, kabahati başkasına atıyorsunuz. Hayali bir düşman yaratıyorsunuz ve o yarattığınız düşmanın üzerinden Çankaya'ya ilerlemek istiyorsunuz. Yok öyle bir şey.Türkiye'nin elbette yeni bir anayasaya ihtiyacı vardır. Elbette 12 Eylül anayasasını ıslah etme durumundadır, bir sivil anayasa yapmak mecburiyetindedir. Ama bunu yaparken, Türkiye, sistemini, parlamenter sistemden diktatörlük sistemine değiştirmek istemiyor. Yok öyle bir ama... Onun için seçilecek Cumhurbaşkanı, mevcut anayasaya göre seçilecektir ve o anayasadaki belirlenen hükümlere göre devleti idare edecektir. Gidip de Bakanlar Kurulu'nun, hükümetin yetkilerini, Meclis'in yasama yetkilerini, başka müesseselerin yetkilerini gasp etmeyecek. Bunlarla, anayasada belirtildiği gibi ahenk içerisinde çalışacak. Onları gözetecek, anayasayı gözetecek. Ama her şeyden önce milletin birliğini ve bütünlüğünü temsil edecek, en mühim mesele budur."

"Ekmek için Ekmeleddin" sloganıyla ilgili açıklamalar yapan, ekmeğin mukaddesliğini dile getiren İhsanoğlu, "Biz helal ekmek istiyoruz, haram ekmek istemiyoruz. Biz toplumda sevgi ekmek istiyoruz, biz toplumda saygı ekmek istiyoruz. Biz bu ekmeği büyütmek istiyoruz. Ve biz bu ekmeği herkesle paylaşmak istiyoruz. Ekmeğimizi paylaşmaya hazırız ama, vatanımızı paylaşmaya hazır değiliz. O işte kırmızı çizgi." diye konuştu.

Yurt dışındaki Türklerle ilgili çalışmalarını aktardıktan sonra Uygur Türkleriyle yakından ilgilenilmesi, Rabia Kadir'in Türkiye'ye gelmesine müsaade edilmesi gerektiğini söyleyen İhsanoğlu, Mısır'daki Rabia ile ilgileniyoruz. Çok iyi doğrudur ilgilenelim ama Türk Rabiasıyla da ilgilenelim. Biraz da onlarla ilgilenelim." dedi.

İhsanoğlu, konuşmasının ardından kendisine destek veren siyasi parti temsilcileri ve sevgi gösterisinde bulunan vatandaşlarla fotoğraf çektirdi.