Hatay’ın İskenderun ilçesinde Suriyelilerin yaşadıkları mahallede yaşanan gergin gecenin ardından gündüz Suriyeli esnaflar güvenlik gerekçesiyle iş yerlerini kapattı.

Olaylar, dün akşam Suriyeli sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı Cumhuriyet Mahallesi ile Barbaros Mahallesi'nde meydana geldi. İlçede 15 yaşında bir Suriyeli sığınmacının, 8 yaşındaki bir Türk çocuğuna tecavüz ettiği iddiası üzerine gece geç saatlere kadar gergin anlar yaşandı. Gün boyunca olayların yaşandığı Mithat Paşa Caddesi ve Barbasos Mahallesi üzerinde çevik kuvvet ekipleri, panzerler ve Tomalarla çaddenin giriş ve çıkışlarında güvenlik önlemleri aldı.

Tecavüz iddiası üzerine 8 yaşındaki çocuğun yakınları ve iki mahallenin içinden geçen Mithatpaşa Caddesi üzerinde bulunan Suriyeli sığınmacılara ait dükkanların önünde toplananan halk, gece boyunca gergin anların yaşanmasına neden oldu. Gün içerisinde olası bir karmaşaya ve olaya karşı emniyet ekipleri Barbaros Mahallesi'nin giriş ve çıkışlarına güvenlik şeridi çekti. Cadde üzerinde Suriyelilere ait iş yerleri kapatılırken, bazı Suriyeli esnaflar ise iş yerlerindeki Arapça yazı ve tabelaları söktü.

Mahallede yaşayan İlyas Gülenay adlı vatandaş, yaşanan siyasi olayların sonucu olarak bu olayların meydana geldiğini belirterek, "Geçmişten bu yana Türkiye'nin içerisinde bulunduğu politika, konumu bu yöne getirdi. Türkiye'nin savaş politikası, Türkiye'nin Suriye ve Arap ülkelerine istediklerini sokması ve oradan gelen insanların Türkiye'ye akın etmesi, en azından bazı gerçekleri ortaya çıkardı. Suriye ve Arap ülkelerinde affa uğrayan insanlar önlem alınamadığı için Türkiye'ye geldi ve Türkiye bu insanlarla yaşamak zorunda kaldı. Maalesef Türkiye bu kişilerle karşı karşıya kaldı. Toplum olarak sağduyu ile hareket etmek lazım. Türk toplumu bazı gerçekleri görüp, bu sorunları ortadan kaldıracaktır." şeklinde görüşlerini dile getirdi.