11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, radikal selefi örgüt IŞİD tarafından 101 gündür rehin tutulan 49 konsolosluk çalışanının serbest kalmasıyla Türkiye’nin büyük sevinç yaşadığını belirterek, Türkiye’nin bulunduğu bölge itibarıyla bundan sonra çok daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

11. Cumhurbaşkanı Gül, Kayseri’de sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi. Gül, kahvaltılı toplantı öncesinde Kayserili işadamı Süleyman Çetinsaya tarafından yaptırılan otelin açılışını yaptı. Burada serbest kalan rehinelerle ilgili açıklama yapan Gül, şunları söyledi; “Bugün şehrimizde güzel bir eseri daha açılışını yapıyoruz. Biliyorsunuz ki güne Türkiye çok güzel bir haberle başladı. Hepimizin büyük bir sevince boğarak, uzun süredir Irak’ta Musul’da başta başkonsolusumuz olmak üzere bir çok çalışma ve güvenlik mensubu hepsi uzun süre rehin alınmaları ve orada tutuluyorlardı. İlk günden itibaren hepimizi tedirgin etti. Yaptığımız toplantılarda 'nasıl bu işi tereyağından kıl çeker gibi yaparız. Kimseye zarar vermeden, rehinelerimizi vatandaşlarımızı kurtarırız' çalışması, yaptık. Bütün çalışmaların neticesinde, sabır göstererek ve titiz çalışarak başarı elde edildi. Büyük sevinçle karşılıyoruz. Bugün 49 vatandaşımız serbest kaldı ve Türkiye’ye getirildi. Sayın Cumhurbaşkanı'nı, Başbakan'ı Genelkurmay Başkanı'nı, istihbarat teşkilatı başkanımızı tebrik ediyorum. Bu son süreçte, aileleri çok büyük metanet gösterdi. Başkonsolusun eşi ile sürekli görev de iken görüştüm. Hiçbir zaman, bakanlık yalnız bırakmadı. Bu işler yapılırken, hassasiyetler dikkate alındı. Bu faaliyetler titiz yapıldı.”

Rehinelerin kurtarılması döneminde çelişkilerin yaşandığını anlatan Gül, şu bilgileri verdi; “Çelişki içinde kalındı. Yapılanlar açık anlatılsa, rehinelerimiz sıkıntı yaşayacak. Anlatılmasa, vatandaşlarımız acaba ne yapıyorlar, sorularını cevaplandırmak gerekiyordu. Bu iki çelişki içinde kalındı ama. Sonuçta bugün yapılan, doğru idi ve sonuç verdi. Sayın Başbakan açıkladı. Bende bilgi aldım. Hepimizi büyük sevincin içine sokan ve mutlu eden gelişme ile karşı karşıya kaldık. Herkesi tebrik ediyorum. Özgürlüklerine kavuşan bütün ailelere geçmiş olsun, diyorum. Bundan sonra dikkatli olmak gerekiyor. Bizim elimizde olmayan sebepten dolayı karşı karşıyayız.”

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının ardından Radison Blu Otel’in Kayseri’deki binasının açılışını yaptı. Kurdeleyi kesti ve oteli gezdi.