Siirt'in Tillo ilçesinde bulunan ve İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 250 yıl önceki teknoloji ile yaptırdığı ışık düzeneği İsmail Fakirullah türbesini bir kez daha aydınlattı.

İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 'Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim' diyerek yaptırdığı ışık düzeneğinde, 23 Eylül'de (bugün) güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna yansıması bir kez daha izlendi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan ve kalabalık bur vatandaş topluluğunun katıldığı etkinlik, saban namazının ardından Tillo ilçesinde düzenlendi. Türbenin küçük olması nedeniyle Bakan Elvan, beraberindeki heyet ve az sayıda vatandaş güneşin yansımasını içeride izleme imkanı buldu. Diğer vatandaşların izlemesi için de türbenin avlusunda ekran kuruldu. Türbeye giremeyen vatandaşlar, ellerinde fotoğraf makineleri ve telefonlarla, güneş ışıklarının İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna yansıması hadisesini ekrandan izlemeye çalıştı.

Bakan Elvan, beraberindeki heyetle güneş hadisesini izledikten sonra Tillo’ya 3 kilometre uzaklıkta Kale-tül Üstad Tepesi’ne geçerek, burada 250 yıl önce astronomi ve din bilgini İbrahim Hakkı hazretleri tarafından elle örülen duvarı inceledi. Çok sayıda kişinin katıldığı Tillo’daki etkinlik, hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.

IŞIK HADİSESİ

İbrahim Hakkı Hazretleri, Tillo'da kendisini yetiştiren hocası İsmail Fakirullah'ın 1734 yılında vefat etmesinin ardından çok üzülmüş ve 'Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyeyim' diyerek arayış içerisine girmiş. Hocasına, yan tarafında kule bulunan bir türbe ve Tillo'nun yaklaşık 2,5 kilometre uzağındaki bir tepe üzerine taş bir duvar inşa etmiş.

Her yıl ekinokslarda, yani 21 Mart ve 23 Eylül günlerinde doğan güneşin ilk ışıkları, duvarın ortasında bulunan pencereden süzülen güneş ışınları, kuledeki aynaya yansıdıktan sonra ışığın kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna doğuyordu. 1960'lı yıllarda yapılan restorasyonda, pencerenin yerinin değişmesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmişti. 2011 yılında Türkiye'nin değişik üniversitelerinden gelen bilim adamlarının yaptıkları ortak bir çalışmayla yeni bir pencere açılarak, olayın tekrar izlenmesi sağlandı.