İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, geçen yıl bölge illerinde 109 kadının öldürüldüğünü açıkladı. Derneğin şubelerine yapılan başvuru, basın taraması ve yerel kaynaklardan edinilen bilgilerden derlenerek hazırladığı rapor, kamuoyuyla paylaşıldı.

İHD Diyarbakır Şubesinden yapılan açıklamada “2015 Türkiye’de ağır insan hakları ihlallerinin yaşandığı bir yıl olmuştur. Bu çatışmalı süreçte, evrensel değerler yerle yeksan olmuş, temel hak ve özgürlükler askıya alınmış, yaşam hakkı başta olmak üzere, kötü muamele ve işkence yasağı ihlal edilmiştir. Derneğimize yapılan kadın başvurularında son dönemlerde gözaltına alınan kadınlara yönelik olarak gözaltında taciz, tecavüz tehdidi ile kadının kimliğini hedef almak suretiyle çıplak arama yapılarak cinsel işkence uygulandığı tespit edilmiştir. Yine yaşanan bu çatışmalı süreç ile özellikle politik sebeplerle cezaevlerinde tutuklu yada hükümlü bulunan mahpuslar üzerinde baskılar ve keyfi muameleler artmaktadır. Özellikle kadın mahpuslara yönelik gerçekleştirilen ve hukuka aykırı olarak yapılan çıplak arama uygulamaları, nakil sırasında, hastaneye veya duruşmaya götürülme esnasında kendilerine yönelik sözlü tacizlerle cinsel işkence yapılmaktadır. Bu dönemde cezaevlerinde sürgünler artmış, beslenme, ısınma, sağlık ve hijyen koşulları yeterince sağlanmamaktadır.” denildi.

Rapora göre, 2015 yılında 109 kadın hayatını kaybetti, 44 kadın ise yaralandı. Öldürülen 109 kadınla ilgili detay işe raporda şöyle yer aldı: “Polis ve jandarma tarafından 18'ü öldürüldü, 29'u yaralandı. Resmi hata ve ihmal sonucu 7 kadın öldürüldü. 11 kadın faili meçhul saldırılar sonucu öldürüldü. Silahlı çatışmalarda 1 kadın öldürüldü, 4 kişi de yaralandı. 4 kadın sınır hatlarında meydana gelen olaylarda hayatını kaybetti, 1 kadın da yaralandı. 17 kadın kuşkulu bir şekilde öldürüldü. 23 kadın intihar etti. 19 kadın aile içi şiddetten dolayı yaşamını yitirdi, 12'si de yaralandı. 9 kadın toplumsal şiddette hayatını kaybetti."

Raporda ayrıca 10 kadının gözaltında, 10 kadının da gözaltı dışında işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı belirtildi. 7 kadının da cezaevinde işkenceye maruz kaldığı bilgisinin yer aldığı raporda 39 kadının çalışma yaşamı ekonomik haklarının ihlaline maruz kaldığı belirtildi.