Greenpeace’in bayrak gemisi Rainbow Warrior, kömürlü termik santrallerinin kurulmaya devam ettiği Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesine geldi. Ekipler, termik santralin kurulduğu alanın karşısında pankart açarak tepki gösterdi.

Çanakkale, yapılması planlanan 10 kömürlü termik santral projesi ile Türkiye’nin en fazla kömürlü termik santral planı olan 2. şehri durumunda. İlde en fazla termik santralin kurulduğu yer ise Biga ilçesi. Bu nedenle Greenpeace’in Rainbow Warrior gemisi, Türkiye turunun 11. gününde Çanakkale’nin Karabiga beldesine geldi. Sekiz balıkçı teknesi, gemiyi, 'Hoş geldin Rainbow Warrior, kömüre karşı yelkenler fora', 'Rüzgar bize yeter' ve 'Kömürsüz ömür istiyoruz' pankartlarıyla karşıladı. Greenpeace eylemcileri de Greenpeace botu üzerinde 'Kaz Dağı kömür solumasın' yazılı pankart açtı.

Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, dünyanın en temiz havalarından birine sahip olan bölgede kömürlü termik santral yapmanın insan sağlığı ve çevre için tehlike oluşturacağını vurguladı. Aksoğan, 'kömürsüz Türkiye’ projesi kapsamında Greenpeace olarak Rainbow Warrior gemisi ile Türkiye turuna çıktıklarını söyledi.

CENGİZ İNŞAAT'IN SANTRALİNİN ÇOK CİDDİ SAĞLIK ETKİLERİ OLACAK

Bundan önce Zonguldak ve Mudanya’ya uğradıklarını, şimdiki duraklarının Karabiga olduğunu anlatan Aksoğan, “Bugün Çanakkale’de çalışan 3 tane kömürlü santral var. Ayrıca buna ek olarak 10 tane daha yeni planlanan santral var. Eğer bu planlanan santraller kurulursa Çanakkale’de ve bölgedeki illerde çok ciddi bir sağlık sorunu yaşanacak. Çünkü santrallerden çıkan parçacık maddeler insanların sağlıklarını ciddi bir biçimde olumsuz olarak etkileyecek. Karabiga’da aynı zamanda Cengiz İnşaat ve Alarko ortaklığında kurulan CENAL Enerji Santrali'nin Karabiga halkı için özellikle çok ciddi sağlık etkileri olacak. Biz bunların hepsine dikkat çekmek için buraya geldik. Ayrıca Greenpeace olarak yaptığımız bir araştırmada, eğer tüm planlanan santraller yapılırsa her yıl 500 erken ölüm gerçekleşeceğini gördük Çanakkale’de. Bu nedenle hem Sağlık Bakanlığı’na, hem de ilgili herkese sesleniyoruz. Enerji projelerine Sağlık Bakanlığı’nın da bir aktör olarak girmesi ve izin süreçlerine katılmasını talep ediyoruz. Çünkü bu projeler sadece çevre ve iklimi değil insan sağlığını da etkileyecek. Bugün Karabiga halkıyla birlikte burada olacağız ve tüm sağlık etkilerine dikkat çekip kömürlü termik santrallere ‘hayır’ diyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Halktan çok sayıda kişi teknelerle gemiye taşınarak kömürün verdiği zararlar anlatıldı. Geminin yarın İzmir'e gideceği bildirildi.

CENGİZ İNŞAAT'IN ÇED SORUNU

Greenpeace yetkililerinin verdiği bilgiye göre, hem konumu hem de Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci sebebiyle en çok tepki çeken santral projesi; Cengiz İnşaat ve Alarko Holding ortaklığındaki CENAL Elektrik Üretim AŞ’nin Karabiga’da kurmayı planladığı santral. Şirketin 2013 yılında Çevre Bakanlığı’na sunduğu ÇED raporu, çevreye ve insan sağlığına vereceği zararlar nedeniyle iptal edildi. Şirket daha sonra bir bütün olan ÇED raporunu 4’e bölerek sundu. Yerel halk ve sivil toplum kuruluşlarının verdikleri hukuk mücadelesi sonucunda proje hakkında yürütmeyi durdurma kararı alındı. Defalarca alınan yürütmeyi durdurma kararına karşın şirket yeni ÇED süreci başlattı. Bu yeni ÇED sürecine karşı da hukuk mücadelesi devam ediyor.

Cengiz İnşaat'ın adı, 17 Aralık yolsuzluk soruşturması sırasında sık sık gündeme gelmişti. Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, internete sızan ses kayıtlarına göre 'Milletin ... koyacağız' demişti. Esrarengiz bir yangında kül olan Üsküdar’daki Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nü içine alan Fethipaşa Korusu'nun da Cengiz İnşaat'a satıldığı ortaya çıkmıştı.