Muş’ta Emek ve Demokrasi Platformu’nun ‘Anadilde Eğitim’ protestosuna katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Demir Çelik, "Kürt eski Kürt değil. Siz vermezseniz de Lice’de, Cizre’de, Gevar’de Muş’ta kendi okullarımızı açar, eğitimi anadilde yaparız." diye konuştu.

Muş’ta Emek ve Demokrasi Platformu, ‘Anadilde Eğitim’ için basın açıklaması yaptı. Kent merkezi Atatürk Parkı önünde bir araya gelen platform üyelerine Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Demir Çelik, Varto Belediye Başkanı Sabite Ekinci, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve platform üyeleri katıldı. Anadilde eğitim için ilk önce Kürtçe ve daha sonra ise Türkçe basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamalardan sonra HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Anadilde Eğitim için bir hafta öğrencileri okula göndermeme kararı aldıklarını ve zorlada olsa anadilde eğitim için yapılan okullarda eğitim verileceğini söyledi. Kürt Dili ve Edebiyatı mezunları için açılan bölümleri eleştiren Çelik, şunları söyledi: "Ataması yapılacak olan 35 bin öğretmenin içerisinde Kürt Dili ve Edebiyatı mezunu olan sadece 14 arkadaşımız var. Siz Artuklu, Bingöl ve Muş Üniversitesinde ne diye insanları Kürt Dili ve Edebiyatına davet ediyor, eğitiyor ve mezun ediyorsunuz. Siz anadilde eğitime yol vermeyecekseniz, siz her şeyi umut ve çarşı pazarda satılan mal olarak gösterecekseniz biz bu işte yokuz. Kürdün statüsü dilinden, kültüründen geçer, öz yaşam alanlarında özgürce kendisini ifade etmesinden geçer."

"KENDİ OKULARIMIZI AÇACAĞIZ"

Her zaman PKK’nın silahsızlandırmasından bahsedildiğini ve çözüm süreci için hiçbir adım atılmadığını ifade eden Çelik, "Her geçen gün silahsızlandırmadan bahsedenler, PKK’yı silah bırakmaya davet edenlere hatırlatmak isterim ki hiçbir adım atmamışken Kürdü; bir kez daha mevcut ceberut, inkarcı, imhacı sisteminize razı edemezsiniz. Boyun eğdiremez, teslim alamazsınız. Kürt eski Kürt değil. Siz vermezseniz de Lice’de, Cizre’de, Gevar’de Muş’ta kendi okullarımızı açar ana dilde eğitimi anadilde yaparız." şeklinde konuştu. Yapılan basın açıklamasından sonra Kürtçe ders verildi.