Her şirket iş sağlığı ve güvenliği uzmanı istihdam etmek zorundadır. Uzmanın MEB onaylı uzmanlı sertifikası olmalı ve şirket çalışanlarına iş güvenliği gereğince gerekli eğitimleri usulüne uygun vermelidir. 6331 sayılı kanununun 17. Bunu zorunlu kılmakta ve işverenleri yasal yükümlülük altına sokmaktadır. İş güvenliği konusunu ihmal eden firmalar, geri dönüşü imkansız sonuçlarla karşılaşabilmektedir. En önemli şeyin insan sağlığı olduğu unutulmamalı, iş kazalarını engellemek için iş güvenliği uzmanı rehberliğinde gerekli tedbirler işveren tarafından alınmalıdır. İş güvenliği eğitimi daha iş ilk girişte başlamaktadır. İşçiye yapacağı işle ilgili eğitim verilmekte, kişisel koruyucu malzemelerin hayati tehlikelerde önemi anlatılmaktadır. Yük kaldırırken dikkat edilmesi gereken noktalara parmak basılmakta, meslek hastalıklarını önlemek için işçi aydınlatılmaktadır. İş güvenliği ve sağlığı ile ilgili sembollerin anlamları öğretilmekte, gördükleri yerde nasıl davranmaları gerektiğine dair eğitim verilmektedir. Yangın ve patlama gibi bir durumla karşılaşıldığında nasıl korunması gerektiği açıklanmakta, hayatını riske atacak tehlikelerden sakınma yolları gösterilmektedir.
İş sağlığı ve güvenliği eğitimini kimlerin alabileceği ve eğitim konuları ile ilgili detaylı bilgiyi sitesinde bulabilirsiniz. Site, üst ve orta düzey yöneticiler başta olmak üzere kimlerin bu eğitimi alıp uzman olabileceğini detaylı olarak açıklamaktadır. Yeni mezunlardan iş değiştirip iş güvenliği uzmanı olarak hayatına devam etmek isteyen profesyonellere kadar birçok kişi bu eğitimlere katılabilir. Eğitim tarihleri ve eğitim konuları resmi sitede dönem-dönem açıklanmakta ve eğitime katılmak isteyenler bilgilendirilmektedir. Eğitimlerde iş kazaları ve meslek hastalıklarına neden olan risk faktörleri üzerinde durulmakta, bunları önlemek için alınması gereken tedbirler anlatılmaktadır. Meslek hastalıklarının nedenleri, korunma teknikleri, biyolojik, psikolojik ve sosyolojik risk faktörleri eğitimde verilmektedir. İlk yardımı önemi ve teknikleri üzerinde durulmakta, eğitim uygulamalı olarak kursiyerlere verilmektedir. Eğitimi başarı ile bitirenlere MEB onaylı iş sağlığı ve güvenliği uzmanlık sertifikası verilmekte ve ilgili sektörlerde çalışma imkanı sağlanmaktadır.

MEB onaylı sosyal güvenlik eğitimi alanlar, nitelikli iş güvenliği uzmanı çalıştırması gereken her işyerinde çalışabilmektedir. İşyerleri risk faktörü olarak üç grupta toplanmıştır. İş sağlığı ve güvenliği uzmanları birinci grup olan çok tehlikeli işler yapılan firmada çalışanlara yılda bir kez, ikinci grup olan tehlikeli işler olan firmaların çalışanlarına iki yılda bir kez, üçüncü grup olan az tehlikeli işlerle üretim yapan firma çalışanlarına üç yılda bir kez eğitim vermek zorundadır. Çalışırken eğitim almış fakat işi bırakıp bir müddet sonra tekrar dönüş yapmış işçiye de tekrar eğitim verilmelidir. İş kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanan işçilerin, tedaviden sonra tekrar işbaşı yapmaları durumunda eğitim tekrarlanır. Özellikle iş kazası veya meslek hastalığı geçirenlere olayın tekrarlamaması için detaylı eğitim verilir.