Kanada Kültürlerarası Diyalog ve Kültür Merkezi (İDİ) organizesi ile Türkiye gezisine katılan 11 kişilik çeşitli devlet dairelerinde müdür olarak görev alan Kanada grubu, İstanbul ve İzmir’den sonra Nevşehir’e geldi. Nevşehir’in tarihi ve turistik güzelliklerini gezen heyet üyeleri sonrasında Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD) hizmet binasını da ziyaret etti. Kanadalı grubu Yönetim Kurulu Üyesi Hacı Yaman ağırladı. Yaman konuklarına, dernek çalışmalarını anlattı.

Kültürlerarası Diyalog ve Kültür Merkezi Dış İlişkiler Koordinatörü Mehmet Bulduk burada yaptığı açıklamada, çeşitli kamu kuruluşlarında çalışan müdürlerden oluşan 11 kişilik bir grupla 16- 25 Ağustos 2014 tarihleri arasını kapsayan 9 günlük Türkiye turuna çıktıklarını söyledi. Kanada Kültürlerarası Diyalog ve Kültür Merkezi olarak ülkede kültürlerarası diyalog faaliyetinde bulunduklarını anlatan Bulduk, “Geziye katılanlar, Türkiye’nin tarihi, turistik özellikleri yanında ekonomisini, devlet yapısını tanımak üzere geldiler. İşadamları dernekleri, Ticaret ve Sanayi Odaları ile kamu kurumlarında çalışan bürokratlarla görüşüyorlar. Sürekli sorularla ülkemizi her yönüyle analiz etmeye de çalışıyorlar. Dönüşte izlenimlerini arkadaşlarıyla paylaşacaklarını belirtiyorlar. Buraya gelene kadar ülkemizin bu kadar gelişmiş, huzurlu ve güvenli olduğunu bilmiyorlardı. Şu anda gördükleri karşısında çok şaşırmış durumdalar. Hatta kendilerine yaptığımız teklif sonrasında danıştıkları aileleri, yakınları veya arkadaşlarının 'deli misiniz, oraya gidilir mi, güvenli bir yer değil' dediklerini söylediler. Bizde bunların doğru olmadığını anlattık. Sonrasında gelip bizzat gördüler. Ülkemizin durumunu görünce önce çok şaşırdılar sonrasında da ön yargıları tamamen bitti. İlk fırsatta yakınları ve aileleri ile tatile gelmek istediklerini söylemeye başladılar. İstanbul’dan başladığımız yolculuğumuz İzmir, Nevşehir ve Konya’dan sonra İstanbul’dan uçakla Kanada’ya dönüş şeklinde olacak.” dedi.

Programlarında Türk aile yapısını tanımaları için evlere konuk olarak gitmeyi de koyduklarını belirten Bulduk, “Bir çok ailenin evine konuk oldular, yemek yediler, sohbet ettiler. Türk misafirperverliğini, konuk severliğini, sıcakkanlılığını, kültürünü, örfünü yaşadılar. Bunlar şu anda Kanada’da çok nadir bulunabilecek şeylerdir. Özellikle bir ailenin içinde çocuk, anne, baba, dede, ninenin bir arada yaşamasına çok şaşırdılar. Kanada’da böyle bir şey yok. Yaşlılar ya bakıcı tutuyor ya da bakım evlerine gidiyor. Bunlar da çok hoşlarına gitti. Türk yemeklerine de bayıldılar” ifadelerini kullandı.

Kasım ayının ilk haftası içerisinde Kanada’nın Ottowa ve Toronto kentlerinde işadamları zirvesi düzenleyeceklerini de kaydeden Bulduk, “Bu zirvede ülkemizi tanıtıcı görsel ve yazılı materyallerde sergileyeceğiz. Ülkemizi anlatan konferanslar düzenleyeceğiz. Her iki ülkenin işadamlarını buluşturup ithalat ve ihracat çalışmaları yapmalarını sağlamaya çalışacağız. Kanada 35 milyon nüfusu, büyük ekonomik gücü ve Amerika’ya açılan kapı niteliği ile Türk işadamları için çok önemli bir ülkedir. En gelişmiş ülkelerin alındığı G-7 ülkeleri üyesidir. İşadamlarımızın bu ülkeyi daha fazla tanımaları ve ticaretlerini geliştirmeleri yararlarına olacaktır” diye konuştu.